Ministrul justitiei a venit ieri in ajutorul procurorilor care au solicitat Camerei Deputatilor sa le puna la dispozitie declaratiile de avere ale unor fosti parlamentari ce au incalcat rigorile legii anticoruptie.

Monica Macovei spune ca documentele respective sunt publice si refuzul conducerii Camerei Deputatilor de a le pune la dispozitie procurorilor nu se justifica. Mai exact, ministrul justitiei nu intelege de ce anumiti membri ai Biroului Permanent al Camerei nu au dat curs solicitarilor privind declaratiile de avere ale unor fosti parlamentari, cat timp persoanele in cauza si-au incheiat mandatul in anul 2004, intrand astfel sub incidenta prevederilor Legii 161/2003, asa-zisa lege anticoruptie.

Potrivit actului normativ, declaratiile de avere devin publice, parlamentarii fiind obligati sa depuna, incepand chiar cu anul 2003, aceste documente la secretariatul general al Camerei Deputatilor sau al Senatului. Totodata, parlamentarii sunt obligati sa-si actualizeze declaratiile de avere in termen de 15 zile de la incetarea mandatului. Biroul Permanent al Camerei ar trebui sa discute azi cererea procurorilor de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce saptamana trecuta au amanat luarea unei decizii.

In schimb, secretarul general al Camerei, Mihai Ungheanu, le-a recomandat celor din conducerea forului legislativ sa decline solicitarea magistratilor pe motiv ca ei vor atat declaratiile de avere de la sfarsitul mandatului, cat si pe cele de la inceput de legislatura, respectiv documentele depuse in 2000. In pledoaria sa de aparare a fostilor deputati intrati in vizorul Parchetului, Ungheanu sustine ca declaratiile din 2000 au caracter de confidentialitate, pentru ca intra sub incidenta legii de atunci.

Pe lista neagra a Parchetului figureaza un numar de 16 fosti parlamentari, majoritatea de la PSD, PRM si minoritati. La initiativa Institutului pentru Politici Publice, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti si magistratii din Alba Iulia s-au sesizat si au declansat operatiunea de verificare a averilor celor 16 pentru ca acestia au incalcat legea anticoruptie si au "uitat" sa prezinte declaratiile de avere la sfarsitul mandatului, in termenul legal.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.