Politica 7 Mai 2009 17:09
Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a aprobat miercuri un memorandum care reglementeaza modul de alocare a masinilor si a cotei lunare de consum la nivelul parcului auto central, fiind alocate 172 de autovehicule si 131 de soferi si reducandu-se consumul de carburant cu 4.000 de litri/an.
Conducerea Camerei Deputatilor decis alocarea pentru deservirea deputatilor a 127 de automobile, alte 35 fiind masini pentru deservirea personalului Serviciilor. In plus, parcul auto al deputatilor mai contine 7 autospeciale si autoutilitare pentru aprovizionare, 1 autoatelier si 2 remorci.

Astfel, presedintele Camerei Deputatilor are alocate de 2 masini, iar pentru Cancelaria Presedintelui 5 masini, in timp ce fiecare membru al Biroului Permanent beneficiaza de cate o masina. Tot de cate o masina beneficiaza si cei 5 lideri ai grupurilor parlamentare, secretarul general, secretarii generali adjuncti, transmite NewsIn.

In ceea ce priveste consumul lunar de carburant, presedintele Camerei Deputatilor, membrii BP, liderii grupurilor parlamentare si secretarul general beneficaza de o cota de 750 de litri pentru fiecare autoturism. Pentru comisiile permanente si comisiile comune, speciale si comisiile de ancheta sunt alocate in total 24 de masini, avand o cota de consum de cate 500 de litri de carburant.

De asemenea, masinile pentru grupurile parlamentare trebuie sa aiba un consum minim de 200 de litri de carburant, pentru fiecare autoturism. Fiecarui deputat membru a unui grup parlamentar ii sunt alocati 13,5 litri de carburant, pe luna, pentru deplasarea sa in Bucuresti si Ilfov. Astfel, grupul minoritatilor nationale si cel al UDMR au alocate cate 2 masini, grupul PNL - 3 masini, iar grupurile PSD+PC si PDL - cate 5 masini.

Pe langa masina alocata fiecarui deputat in teritoriu, alesii mai beneficiaza de 24 de autoturisme de teren, folosite "pentru deplasarile in conditii deosebite", cum ar fi perioada de iarna sau alte situatii deosebite. Potrivit memorandumului privind functionarea parcului auto, pe timpul noptii, intre orele 22.00 - 06.00, "este asigurat transportul de la/ la domiciliul persoanelor care au activitati, in baza unei solicitari scrise".

In acelasi timp, pentru delegatii si actiuni de protocol sunt repartizate 16 masini, iar pentru "transportul organizat al deputatilor" alte 12 masini.

Democrat-liberalul Sever Voinescu a declarat ca Biroul Permanent al Camerei a aprobat normativul privind utilizarea parcului auto al Camerei, care prevede un consum scriptic de combustibil redus cu peste 4.000 litri/an fata de vechiul normativ. Voinescu a explicat ca normativul a fost modificat, conform recomandarilor Curtii de Conturi, astfel incat consumul de combustibil sa fie calculat pe post, si nu pe tip de masina, cum faceau deputatii.

"In 2007, a avut loc un control al Curtii de Conturi, care a facut cateva recomandari, una fiind de esenta, prin care s-a modificat filosofia de calcul a acestor normative. S-a cerut ca consumul de combustibil sa nu mai fie calculat pe tip de masina, ci pe post, pentru ca se intampla ca in intervalul in care un deputat indeplineste o anumita functie, sa se schimbe masinile. Si atunci nu se putea modifica normativul de fiecare data" a explicat secretarul Biroului Permanent al Camerei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.