Politica 5 Mai 2009 12:17
Asociatia Pro Democratia (APD) si alte ONG-uri din Romania au atras atentia asupra abuzului pe care il reprezinta OUG nr. 11 din 4 martie 2009, care limiteaza accesul presei si al societatii civile la alegerile europarlamentare din 7 iunie.
"Reglementarea care ameninta corectitudinea procesului electoral a fost inclusa in mod ocult, fara respectarea legii privind transparenta decizionala, in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 11 din 4 martie 2009, la articolul 35, alin. (11). In conformitate cu legea in vigoare, reprezentantii mass-media si observatorii interni si externi nu vor mai putea asista la procedurile de vot decat stationand in spatiul stabilit in acest sens in sala de votare de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare", se arata in comunicatul APD. Practic, aceasta situatie limiteaza capacitatea jurnalistilor si observatorilor de a sesiza o serie de fraude strecurate in operarea cu listele electorale, legate de identitatea alegatorilor si de numarul de buletine de vot inmanate unui alegator.

Reprezentantii societatii civile subliniaza ca s-a reluat in acest fel o decizie asemanatoare, mai precis Decizia 47 a Biroului Electoral Central (BEC), care a organizat alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008, in urma careia APD a dat in judecata BEC.

APD va observa alegerile doar cu echipe mobile, in semn de protest fata de o decizie a BEC

Acum, insa, situatia este mult mai grava, deoarece prevederea abuziva este inclusa in textul unui act normativ. Ea va afecta negativ toate scrutinele viitoare, explica reprezentantii societatii civile. APD protesteaza impotriva acestei prevederi, dar si impotriva procedurilor abuzive si absentei consultarii factorilor interesati in aceasta chestiune esentiala pentru democratie.

Pana la data de 14 mai 2009, O.U.G. nr. 11/2009 se va afla in dezbaterea comisiei pentru administratie si a comisiei juridice de la Camera Deputatilor. Reprezentantii societatii civile solicita Guvernului si Parlamentului Romaniei sa ia de indata masurile necesare pentru a permite observarea in bune conditii si fara ingradiri pentru reprezentantii ONG si ai presei a procesului de votare pentru Parlamentul European. Organizatiile semnatare sunt Asociatia Pro Democratia (APD), Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei (AMP), Asociatia Femeilor Jurnaliste din Romania – ARIADNA, Asociatia pentru Promovarea si Protejarea Libertatii de Exprimare (APPLE), Asociatia Jurnalistilor din Romania (AJR), Asociatia Profesionistilor de Presa Cluj (APPC), Asociatia Presei Locale PRESMAR Maramures, Asociatia Patronala a Editorilor Locali (APEL), Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Conventia Organizatiilor de Media (COM), Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind, Liga Jurnalistilor Sibiu (LJS), Societatea Jurnalistilor Dunarea de Jos (SIDJ), Uniunea Jurnalistilor Maghiari din Romania (UJMR).





Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.