Politica 5 Mai 2009 01:28
Senatori ai PSD au contribuit luni la respingerea proiectul de modificare a Legii CCR, propus de fostul Guvern, care ar fi combatut fenomenul tergiversarii proceselor prin eliminarea posibilitatii de suspendare a judecarii cauzelor odata cu ridicarea exceptiilor de neconstitutionalitate.
Astfel, exceptiile de neconsitutionalitate ridicate de partile din proces nu ar mai fi determinat suspendarea judecarii respectivei cauze pe durata solutionarii cererii de catre judecatorii Curtii Constitutionale, informeaza NewsIn.

Acest proiect de lege a fost respins de Senat, in calitate de camera decizionala, deoarece nu a intrunit numarul de voturi minim necesar aprobarii, adica 69 de optiuni pentru. In favoarea proiectului de lege s-au pronuntat 40 de senatori PDL, 17 senatori PNL, 7 din partea PSD si 4 din randul UDMR. In total, 68 de voturi pentru, 23 de voturi impotriva - cele ale senatorilor PSD - si 3 abtineri, de asemenea ale senatori social - democrati. Totodata, senatorul PDL, Iosif Secasan, a preferat sa nu voteze.

Cu toate ca cei mai multi social - democrati au votat impotriva, presedintele PSD, Mircea Geoana, a avut un vot favorabil proiectului de lege.
Comisia juridica a Senatului a propus plenului un raport de admitere, in urma dezbaterilor la care au luat parte presedintele Curtii Constitutionale, Ioan Vida, si vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Lidia Barbulescu. Astfel, in cadrul Comisiei s-a convenit un vot favorabil proiectului de lege, cu amendametele sustinute de atat de reprezentantii CCR, cat si ai ICCJ. "In cadrul dezbaterilor, ca urmare a propunerilor membrilor Curtii Constitutionale, s-au formulat amendamente cu privire la abrogarea dispozitiilor care prevad suspendarea judecarii cauzei pe perioada solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate", mentioneaza raportul senatorilor juristi. In forma propusa de Guvern, judecatorul cauzei ar fi fost cel aflat in postura de a decide daca suspenda sau nu judecarea procesului pe perioada solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate.

Proiectul de modificare a Legii CCR nr. 47/1992 a fost sustinut in Comisia juridica si de cativa judecatori ai CCR, in frunte cu presedintele Ioan Vida. "De la un an la altul, numarul cauzelor cu care suntem noi sesizati este tot mai mare, am ajuns la circa 3.000 de cauze (cauze care sunt in solutionare din perioada 2007-2008, n.r.) pe care noi, cei noua judecatori, trebuie sa le solutionam in plen. Asta face ca in zilele de judecata, care sunt cam trei pe saptamana, sa avem intre 50 si 100 de dosare. Aceste exceptii care se ridica in fata instantei de judecata, de multe ori sunt facute pentru a tergiversa procesul, pentru a tergiversa durata acestuia, in special in penal, unde omul asteapta sa nu fie condamnat si in dreptul comercial, unde sunt niste bani pusi in discutie", a explicat Vida in sedinta Comisiei juridice din 24 februarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.