Politica 5 Mai 2009 12:49
Liberalul Dinu Patriciu, care reitereaza faptul ca este monarhist, este de parere ca seful statului trebuie sa aiba un rol de reprezentare, dar spune ca "nu a venit timpul sa discutam despre asta" si ca nu l-a incurajat pe Principele Radu sa candideze la alegerile prezidentiale.
"Nu, dimpotriva", a raspuns Dinu Patriciu, intrebat de ziaristii de la Evenimentul Zilei daca i-a spus vreodata principelui Radu ceva care sa-l incurajeze sa candideze. Dinu Patriciu spune ca prezenta Principelui Duda in cursa prezidentiala il pune pe Crin Antonescu "in situatia dificila de a fi pe locul doi", dar ca "in turul al doilea toate aceste voturi se pot mobiliza pentru o Romanie care indeparteaza pericolul unei dictaturi".

In acelasi interviu, Dinu Patriciu recunoaste ca l-a sfatuit pe Calin Popescu Tariceanu sa renunte la conditia de a fi premier in negocierile cu PSD pentru formarea Guvernului imediat dupa alegerile parlamentare si ca i-a spus, de asemenea, lui Tariceanu "ar fi mai bine pentru el si pentru partid" sa nu candideze din nou la presedintia PNL.

Despre Crin Antonescu, Dinu Patriciu spune ca "e un nou tip de politician", iar despre Sorin Oprescu - ca a vorbit "in treacat" despre posibila candidatura a acestuia la alegerile prezidentiale, dar ca personal nu crede ca ar fi bine sa candideze "atata vreme cat a promis ca va ramane si ca va face treaba". Patriciu afirma ca Adrian Nastase este "adversarul principal al lui Basescu" si ca este "hartuit" prin dosarele instrumentate de procurori, transmite NewsIn.

Intrebat pe ce se bazeaza cand vorbeste despre pericolul unei dictaturi si despre potentialul de dictator al presedintelui Basescu, Dinu Patriciu a explicat ca acest lucru reiese din ceea ce s-a intamplat in ultimii cinci ani, dand ca exemple "revigorarea serviciilor secrete, golania din politica, guvernarea prin televizor, un sistem judiciar deformat de justitia facuta pe televizor". "La inceputul anilor '90, Ion Iliescu era mult mai decent decat este Traian Basescu. Avea un complex: dorea democratia, dar asa cum o intelegea el", a declarat Dinu Patriciu, care a adaugat ca mineriadele "sunt o expresie a sistemului care incepuse sa se reformeze". "Nu cred ca el (Ion Iliescu, n.r.) a dat vreun ordin, cred ca sistemul s-a mobilizat. Am dovezi ca a fost asa", a spus Patriciu, precizand ca va povesti despre acest lucru atunci cand isi va scrie memoriile.

Omul de afaceri sustine ca actualul Guvern nu a luat masuri anticriza si ca nu are un program in acest sens, afirmand ca "tembelismul guvernamental e o constanta a politicii in ultimele doua decenii". El sustine ca in toata aceasta perioada "politicienii au fost prizonierii birocratiei care s-a inmultit, din 1990, de patru ori". Intrebat daca include si perioada guvernarii Tariceanu, Patriciu raspunde: "categoric da", reprosandu-i fostului premier ca nu a pus in practica procesul de descentralizare, "nu a avut forta de a schimba complet sistemul administrativ".

Dinu Patriciu afirma ca este impotriva acordului cu FMI sustinand ca acesta "va fi platit scump, se va reflecta in nivelul de trai". In opinia omului de afaceri cursul de schimb "nu va putea fi sustinut" la actualul nivel, urmand ca in a doua jumatate a anului sa se ajunga, probabil, la un nivel de "4,7 sau 4,8 lei pe un euro".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.