In asteptarea Tezaurului Romaniei, disparut in Uniunea Sovietica si negociat exact in aceasta campanie electorala (unii spun ca sosirea macar a unei parti a acestuia ar apartine unui scenariu propagandistic menit a-i lasa pe romani cu gura cascata), minunile curg ca pe girla! Pe televiziuni, spatiul electoral afectat PSD-ului e plin de pomelnice ale binefacerii. Medicamente ieftine ca pop-cornul, burse pentru sute de mii de copii saraci, sali de sport, majorari de salarii, sosele, autostrazi, gari, cartiere, bani in plus pentru pogonul de pamint, bani in plus pentru mame si copii. Chiar si personalitati (mai mari sau mai pirlite) au fost carate la Bucuresti pentru a face declaratii in fata camerelor de luat vederi. Nastase si Geoana (la care ne vom referi intr-un numar separat) sint norocul Romaniei! Prezentul ei maret si viitorul ei de perplexat populatia carpato-dunareana!
Ca si cind toate acestea n-ar fi fost destule pentru a da promisiunilor o dimensiune de grotesc elecoral, aseara, la sapte fix, cind toate televiziunile cumintite din Romania pun de telejurnale, Adrian Nastase a mai facut o declaratie politica prin care a anuntat "pachetul de masuri sociale pentru urmatoarea perioada". Dimineata s-a anuntat o majorare cu 17a a salariilor functionarilor publici. Seara, inca un listoi cu pomeni, panglici, vise si generozitati de Tartasesti. Primul lucru simplu, bun de intors pe toate fetele, inclusiv de CNA si de prea-plecatul presedinte al acestuia: de ce a facut Adrian Nastase o declaratie la o asemenea ora a telejurnalelor? Atunci s-a terminat numararea banilor din vistierie? Ce pagina a programului de guvernare pe cale de a se incheia a prezentat premierul? Pagini din Opere complete? Din cite stim, guvernul Nastase, de la instalarea sa si pina aseara, a tot anuntat pachete de masuri sociale. Lansarea unui pachet nou, in plina campanie electorala, pe banii cetatenilor, a ce miroase? A propaganda sau a seriozitate? Si daca este mai mult propaganda faptul ca, intr-o complicitate aproape generala, declaratia eminamente electorala nu este o incalcare grosolana a Legii electorale si a timpilor de antena? De fapt, Adrian Nastase vrea sa-i bata pe Basescu, pe Vadim si pe ceilalti pe banii nostri si cu bugetul public, folosindu-se in exces de pozitia sa de premier. Nu cu argumente intelectuale, nu cu proiecte, nu cu programe politice. Pur si simplu, disperatul de putere arunca in joc toate resursele posibile ale bugetului, pune la cale trucuri de comunicare ca si cel de aseara pentru a darima orice pretentie din partea adversarilor.
Pe buna dreptate, ar trebui sa ne intrebam ce-i asta. Campanie electorala? Competitie de oferte politice? Sau un asalt grosolan, facut pe banii publici? Multitudinea de cadouri puse la cale din banii nostri, promisiunile desantate au scopul de a transa disputa electorala inainte de vot. Peste toate acestea, populatiei i-a mai fost oferit si un mix telenovelistic. Cu alte cuvinte, detinatorul votului primeste majorarile si pomenile anuntate de televiziuni, sufletul trist urmind sa se imbaieze in apa de trandafiri. Iar putina energie ramasa pentru revolta si birfa este consumata pe subiecte cum ar fi guru Bivolaru (povestea casei din strada Zambaccian fiind oricum mai putin interesanta decit dusmanii poporului dezbracati la pielea goala!), Simona Lungu, Adrian Mutu si alte accidente mai mult sau mai putin lacrimogene.
Nu cred ca Romania a mai cunoscut un asemenea asalt propagandistico-electoral asupra cetateanului. In acelasi timp, e greu de crezut ca astfel de exagerari ne sint rezervate pentru deceniile urmatoare. Din pacate, ele se desfasoara cu o majora complicitate a mass-media, cu un sprijin grosolan al institutiilor statului si cu o exasperanta pasivitate a celor trimisi sa joace rolul de opozanti.
Aseara, pe televiziuni, Adrian Nastase s-a purtat inca o data ca Nicolae Ceausescu in balconul de la Comitetul Central. A mai dat o suta pentru veterani, o mie pentru vaduve si un ban bun pentru cei care au masini rablagite.
Nu mai ramine decit bomba bombelor: Ministerul Administratiei si Internelor, intr-o operatiune-fulger, desfasurata sub atenta indrumare a PNA-ului, cu toti generalii din servicii asistind ingindurati pe margine, captureaza primul extraterestru din istoria omenirii. Si, incatusat in lanturi, il aduce in Piata Victoriei spre a fi prezentat si el populatiei, alaturi de pachetul de masuri sociale, de medicamente compensate, de salile de sport, de o bucatica din tezaurul de la rusi si de alte dracovenii si suveniruri.
Ia sa vedem atunci, mai zice poporul roman un mic cit de mic?!


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.