Vicepresedintele PSD Viorel Hrebenciuc a enumerat, la congresul UDMR, o parte din realizarile Uniunii de la inceputul anilor '90 si pana in prezent si a afirmat ca "si viitorul arata bine", datorita profesionalismului parlamentarilor UDMR, care este apreciat de toate partidele.

Hrebenciuc a relatat "cateva crampeie din istoria de 20 de ani a relatiilor interetnice din Romania" si a vorbit despre unele "doleante ale minoritatii maghiare" care au fost rezolvate si acum sunt considerate "probleme normale". "Astazi 80% din populatia Romaniei considera dialogul interetnic si rezolvarea problemelor etnice o problema absolut normala", a spus Hrebenciuc, potrivit NewsIn.

Vicepresedintele PSD a povestit ca, in 1993, cand a avut loc o intalnire a reprezentantilor UDMR cu cei ai ai FDSN-ului de la vremea respectiva, principalele probleme discutate se refereau la inscriptiile bilingve. "Ne certam pentru inscriptiile bilingve din Harghita si Covasna. Cred ca sunteti de acord cu mine ca astazi inscriptiile bilingve in Romania chiar nu mai inseamna niciun fel de problema, dar acesta era nivelul pe care il aveam atunci", a spus Hrebenciuc.

El s-a referit apoi la problema folosirii limbiii maghiare in justitie si la realizarile guvernariilor sprijinite de UDMR. "Vreau sa va spun ca am avut o perioada a anilor 2001-2004 cand Guvernul PDSR, la vremea respectiva, PSD era guvern minoritar si sprijinit de UDMR in Parlament, a luat o serie de decizii care poate erau mai putin electorale, care poate ne-au adus eventuale pierderi in Transilvania, in randul votantilor, dar au fost chestiuni extrem de importante pentru minoritatea maghiara si ma refer la folosirea limbii in administratie".

Vicepresedintele PSD a laudat profesionalismul de care dau dovada parlamentarii UDMR. "Vreau sa va spun ca si viitorul arata bine, pentru ca profesionalismul de care colegii nostri din UDMR dau dovada in Parlament si in viata publica, in general, este un lucru pe care noi, cei din celelalte partide, de foarte multe ori il admiram si avem si de ce. Colegii dumneavoastra care sunt parlamentari au o activitate exceptionala si in comisii si in plen si peste tot".

"Fara o relatie corecta cu conducatorii UDMR-ului din acesti ultimi 20 de ani n-ar fi fost posibila nici intrarea Romaniei in NATO si nici intrarea Romaniei in UE"
, a mai afirmat Viorel Hrebenciuc.

Congresul UDMR se desfasoara sambata la Cluj. La congres au participat si presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si liderul PNL Crin Antonescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.