Cancelarul german, Gerhard Schroder, si-a reafirmat, miercuri, sustinerea pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, facand apel la celelalte state membre sa "nu inchida usa" in fata celor doua tari si nici sa nu le refuze altor state din Balcani perspectiva de a adera la UE, informeaza Mediafax. "Ce se va intampla daca in acest moment istoric vom spune romanilor, bulgarilor si altor natiuni din Balcani: nu, niciodata?", a intrebat cancelarul, intr-un discurs rostit in fata sindicatului metalurgic din Frankfurt, cu o zi inaintea summitului Uniunii Europene desfasurat la Bruxelles. "Consecinta inevitabila va fi aparitia unor noi tendinte nationaliste", a apreciat Schroder, care crede ca un refuz adresat tarilor din Balcani care vor sa adere la UE ar provoca "rabufnirea unor noi nationalisme in aceasta regiune".

"Aceste natiuni au nevoie de o perspectiva europeana pentru securitatea si stabilitatea regiunii lor", a mai spus cancelarul german. Acest lucru nu se poate realiza peste noapte, insa au nevoie de aceasta perspectiva, a insistat Schroder. Anterior, cancelarul german a afirmat acelasi lucru si in fata Bundestagului (camera inferioara a Parlamentului), sustinand ca UE trebuie sa isi respecte angajamentele asumate fata de Romania si Bulgaria si sa ofere si altor state perspective de aderare.

"Avertizez impotriva ideii de a spune Romaniei si Bulgariei, cu care am incheiat tratate, ca, intrucat referendumurile din Franta si Olanda nu au mers cum au sperat europenii, ne pare rau si nu ne putem respecta angajamentele", a subliniat Schroder. "Daca aceste tari isi indeplinesc obligatiile - exista cateva probleme deschise in ce priveste sistemele judiciare si combaterea coruptiei - si sunt pe cale sa faca acest lucru, atunci si Uniunea Europeana trebuie sa-si indeplineasca angajamentele", a adaugat seful guvernului de la Berlin. El a mai spus ca cei care sunt ingrijorati de costurile extinderii UE ar trebui sa se gandeasca la cat cheltuiesc anual Germania si alte tari pentru mentinerea pacii in Balcani.

Opozitia germana, pe aceeasi lungime de unda

Pe acceasi lungime de unda cu Schroder, in privinta aderarii Romaniei si Bulgariei, pare a fi si liderul opozitiei germane. Presedintele Uniunii Crestin-Democrate germane (CDU, de opozitie), Angela Merkel, a afirmat ieri, intr-o sedinta a Parlamentului de la Berlin, ca atat partidul sau, cat si Uniunea Crestin-Sociala (CSU) sustin aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Merkel, care va candida pentru functia de cancelar federal, a precizat insa ca cele doua tari trebuie sa indeplineasca, anterior aderarii, conditiile stabilite de autoritatile de la Bruxelles, informeaza cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ea a precizat ca atat CSU, cat si CDU se pronunta si in favoarea deschiderii negocierilor de aderare cu Croatia, considerand ca ar fi "absurd" ca UE sa isi incalce promisiunile din cauza respingerii Constitutiei europene la referendumurile din Franta si Olanda.

In schimb, liderul CDU a reafirmat avizul negativ pentru integrarea Turciei, apreciind ca Uniunea ar trebui sa aiba relatii stranse cu aceasta tara, dar in limita unui parteneriat priveligat. Merkel a declarat ca ar fi o dovada de "politica externa iresponsabila" ca UE sa negocieze timp de zece ani cu Turcia, pentru ca, la final, aderarea acesteia sa nu fie aprobata la votul din tarile membre.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.