Fost ministru al Justitiei in perioada decembrie 2004 - martie 2007, Monica Macovei, este demnitarul roman cu cea mai buna imagine externa, dar si cu cei mai multi adversari in clasa politica autohtona.

Monica Macovei era pana in 1997, cand a intrat in conflict public cu fostul procuror general al Romaniei Nicolae Cochinescu (acum judecator la Curtea Constitutionala), o ilustra necunoscuta.

A absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti in 1982, dupa care a fost procuror la sectorul 1 pana in 1991, cand a fost promovata la Parchetul Capitalei, pentru ca dupa numai doi ani sa fie numita de ministrul de atunci al Justitiei, Petre Ninosu, procuror la Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie - Serviciul pentru drepturile omului si criminologie.

Conflictul public intre Monica Macovei si Nicolae Cochinescu a izbucnit dupa ce acesta din urma i-a interzis accesul la arhiva institutiei, unde Macovei cauta probe despre incalcari ale drepturilor omului in cazul arestarilor ilegale operate la mineriada din 13-15 iunie 1990.

"Demisionez din cauza incompatibilitatii dintre modul in care eu si dumneavoastra percepem justitia si rolul Parchetului intr-o societate democratica. Constatand ca sunteti inca la conducerea institutiei, demisionez eu”, a scris Monica Macovei in demisia inaintata in 26 mai 1997 lui Nicolae Cochinescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.