Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat marti ca finalizarea dezbaterii asupra Codurilor juridice pana la 15 mai este o data "nerealista" si "arbitrara" a presedintelui Basescu, care "a sustinut ca acest termen este indispensabil pentru relatia noastra cu UE, lucru dovedit a fi neadevarat".

Liderul PSD a spus, la finalul sedintei conducerii partidului, ca si-a informat colegii in privinta recentei dezbateri avute in calitate de presedinte al Senatului cu organizatiile din Coalitia "Opriti Codurile". "Consideram ca din punct de vedere al datei arbitrare asumate de domnul Basescu, de 15 mai, si asumarea raspunderii pe aceste Coduri, aceasta data este si nerealista, si depasita de evenimente", a declarat Geoana.

El si-a mai exprimat speranta ca, la intalnirea de miercuri cu organizatiile Coalitiei "Opriti Codurile", seful statului va renunta la conditia dezbaterii si adoptarii Codurilor pana la 15 mai. "Consideram ca o dezbatere solida si in societate, si in Parlament reprezinta calea de urmat si asteptam si din partea presedintelui Basescu, la intalnirea cu aceasta Coalitie, nuantarea pozitiei sale, el fiind cel care a impus si a sustinut ca acest termen este indispensabil pentru relatia noastra cu UE, lucru dovedit a fi neadevarat", a mai spus Geoana, citat de NewsIn.

Data de 15 mai ca termen limita pentru adoptarea Codurilor justitiei a fost convenita in cadrul coalitiei guvernamentale la o reuniune ampla care a avut loc in luna februarie a acestui an, unde s-a discutat despre raportul negativ pe Justitie al Uniunii Europene, care continua sa critice sistemul judiciar din tara noastra. La acea data, potrivit declaratiilor din partea lunor lideri PSD si PDL, alaturi de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, s-a convenit ca in cazul in care nu se dezbat in Parlament pana la 15 mai codurile, Guvernul sa-si asume raspunderea pentru aceste legi. Inainte de acea reuniune, presedintele Basescu spunea, intr-o declaratie in care isi exprima ingrijorarea pentru situatia criticabila in care se afla Justitia, ca Guvernul ar trebui sa-si asume raspunderea pentru coduri daca dezbaterea lor treneaza in Parlament. Termenul-limita are legatura cu noul raport al Comisiei Europene pe tema justitiei romane, care va fi dat publicitatii in luna iunie si care cuprinde o evaluare a legislatiei.

Mai multe asociatii profesionale au criticat graba care face ca mai multe articole ale Codurilor sa nu fie dezbatute si indreptate in Parlament. Societatea civila, asemenea unora dintre parlamentari, intre care Victor Ponta, de la PSD, sunt de parere ca anvergura unor astfel de legi nu poate sa fie expediata in dezbateri lapidare sau prina sumarea raspunderii Guvernului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.