Controversatul contract privind implementarea unui Sistem Integrat de Securizare a Frontierei, incheiat intre Romania si concernul european EADS, merge mai departe. Cu toate acestea, ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, a anuntat ieri ca a cerut procurorilor Parchetului General anchetarea fostului secretar de stat Toma Zaharia si a altor cinci fosti subordonati ai acestuia, pe care ii acuza de abuz in serviciu.

Cei sase ar fi comis mai multe nereguli la incheierea contractului cu firma Bearing Point, care a realizat studiul de fezabilitate pentru derularea contractului cu EADS.
Potrivit lui Blaga, concernul EADS se va ocupa in continuare de implementarea sistemului de securizare a frontierei, insa contractul a suferit o serie de modificari, in sensul ca au fost excluse capitolele realizate deja prin finantari PHARE si Schengen. "Vom realiza la termen obligatiile care ne revin fata de UE si vom elimina toate suprapunerile cu structurile realizate prin PHARE si Schengen, asa cum ne-a impus Comisia Europeana. Am fost obligat de Comisia Europeana sa semnez o declaratie pe proprie raspundere in acest sens. In caz contrar, tara noastra risca sa inapoieze cele aproximativ 50 de milioane de euro, obtinute deja prin intermediul PHARE.

Mai mult, in eventualitatea unor suprapuneri, finantarile viitoare din acelasi program pot fi si ele suspendate de oficialii europeni, adica aproape 122 de milioane de euro", a afirmat ministrul.
Mai mult, Vasile Blaga i-a acuzat pe fostii ministri de finante si interne, Mihai Tanasescu si Marian Saniuta, ca au incheiat contractul cu EADS ignorind atentionarile responsabilului european pentru extindere. "Prima anexa detaliata a contractului, referitoare la investitiile care urmau sa fie facute pentru indeplinirea obligatiilor noastre de aderare, a fost incheiata de fostii ministri Tanasescu si Saniuta. Si asta, in conditiile in care cei doi aveau cunostinta ca exista suprapuneri, fiind atentionati inca din septembrie 2004 de catre responsabilul pentru extindere Fabrizio Barbasso. Asta reprosez eu acum fostei conduceri", a adaugat Blaga.

Valoarea totala a proiectului de securizare a frontierelor este de aproximativ 920 de milioane de euro. Suma nu este insa fixa, intrucit Romania mai are de facut o serie de eforturi financiare in vederea pregatirii politiei de frontiera, separarii fluxului de turisti in porturi, angajarii de personal la oficiile pentru straini, pentru refugiati s.a. Referindu-se la toate aceste cheltuieli, ministrul a precizat: "Astept rectificarea bugetara ca piinea calda".

Plingere penala impotriva lui Toma Zaharia

Potrivit lui Blaga, proiectul de securizare a frontierei a debutat, in vara anului trecut, cu incheierea unui contract intre MAI si firma germana Bearing Point. Aceasta din urma se angajase initial sa puna la dispozitia partii romane un studiu de fezabilitate si un proiect tehnic. Dupa ce le-a fost atribuit contractul, oficialii Bearing Point au anuntat insa MAI ca vor realiza doar studiul de fezabilitate pe care l-au si predat la numai 24 de ore de la perfectarea contractului. Studiul a costat - potrivit MAI - 430.000 de euro, dintr-un buget total de 500.000, din care ar fi trebuit sa fie acoperit si proiectul tehnic.

Responsabilii ministerului, care au negociat contractul cu firma germana au acceptat insa ca Bearing Point sa nu respecte termenii contractuali. "In consecinta, a fost formulata o plingere penala la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru abuz in serviciu, fata de persoanele care au negociat si au semnat contractul cu firma Bearing Point, respectiv chestor-sef (r) Toma Zaharia (fost secretar de stat), chestor-sef Carp Gheorghe, chestor Mihai Badescu, chestor (r) Gagiu Anton si comisar-sef (r) Tatut Mihai", a mai precizat ministrul.

Contractul cu EADS, vizat si de PNA

Toma Zaharia ar putea fi audiat si de procurorii anticoruptie, in legatura cu derularea contractului cu EADS, ne-au declarat surse judiciare. De altfel, cu aproape doua saptamini in urma, procurorii anticoruptie anuntau ca au inceput o serie de verificari preliminare privind incheierea si derularea contractului cu grupul EADS. De fapt, ancheta PNA vizeaza informatiile publicate de saptaminalul francez "Le Point", potrivit caruia Ion Tiriac ar fi incasat un comision de 20 de milioane de euro pentru intermedierea acestei afaceri, iar banii ar fi fost folositi in campania electorala a lui Adrian Nastase.

Potrivit surselor citate, anchetatorii il vor audia pe Toma Zaharia - fost secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, cel care a negociat si semnat contractul -, pe omul de afaceri Ion Tiriac si pe fostul premier Adrian Nastase. Insa, avind in vedere functia lui Nastase de presedinte al Camerei Deputatilor, ancheta ar putea intra in competenta Parchetului General. De altfel, Biroul de presa al PNA a precizat intr-un comunicat ca "s-a inceput efectuarea actelor premergatoare pentru a se stabili daca s-au comis fapte de competenta acestei institutii".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.