PNL se declara ingrijorat de afirmatiile presedintelui Romaniei, care a recunoscut public ca Guvernul ar putea folosi banii din imprumuturile externe pentru plata pensiilor si salariilor.

Liberalii considera ca acest lucru sugereaza atat faptul ca Guvernul ar putea intra in imposibilitate de plata, cat si deturnarea motivului pentru care s-a apelat la imprumutul extern, respectiv finantarea proiectelor de investitii.

Utilizarea imprumuturilor externe pentru acoperirea unor cheltuieli curente lanseaza un grav semnal de alarma privind falimentul politicii bugetar - fiscale a guvernului PD-PSD”, sustin liberalii, prin intermediul unui comunicat de presa remis redactiei 9am.

Partidul National Liberal avertizeaza ca exista riscul ca deficitul bugetar foarte mare, neprevazut de catre Guvern, sa determine o realocare a banilor de la proiectele de investitii spre fondurile de pensii si salarii.

Reamintim ca, prin recenta Ordonanta de Urgenta de rectificare, Executivul si-a bazat politica bugetar-fiscala din 2009 pe un deficit de 24 de miliarde de lei, in conditiile in care numai in primul trimestru s-a ajuns deja la 10 miliarde, finantarea investitiilor a fost practic nula, iar unii ordonatori de credite, cum sunt numeroase ministere (Interne, Aparare, Agricultura etc) si mare parte din administratia locala, vor avea nevoie de suplimentarea fondurilor” sustine Varujan Vosganian, purtatorul de cuvant al PNL.

Liberalii sunt de parere ca declaratia presedintelui Basescu este inca o confirmare a faptului ca rectificarea bugetara ce se afla in dezbaterea parlamentara este la fel de nerealista ca si Legea bugetului adoptata la sfarsitul lunii februarie.

Nici Boc nu vrea sa plateasca salarii din imprumutul FMI

Autoritatile romane spera sa nu fie nevoite sa utilizeze banii din imprumutul de la CE pentru plata salariilor si pensiilor mici, a declarat Boc joi referindu-se la declaratiile sefului statului si a precizat ca, daca " lucrurile merg asa cum ne-am propus", sumele vor fi folosite pentru investitii, transmite NewsIn.

"Ceea ce spunea presedintele este ca speram sa nu fim nevoiti, daca este posibil ca in aceasta tara sa nu ajungem in situatia in care din acesti bani sa ajungem sa platim pensii mici sau salarii mici, pentru ca obiectivul nostru este ca acei bani - repet, 6 miliarde de euro de la CE - sa mearga pentru finantarea deficitului", a spus Boc la postul public de radio.

"Daca lucrurile merg asa cum ne-am propus, acesti bani vor ramane cu destinatia de investitii si nu vom fi nevoiti sa apelam la alte solutii, de a-i aduce spre pensii sau salarii mici", a adaugat el.

Premierul a precizat ca Executivul urmareste cresterea salariilor mici si mijlocii din economiile pe care le va face in urma restructurarilor agentiilor guvernamentale, in urma aplicarii Legii care vizeaza interzicerea cumulului salariului de la stat cu pensia si prin aplicarea contributiei de solidaritate.

Basescu: O parte din banii de la FMI ar putea merge catre pensii si salarii


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.