Dupa ce in 20 martie Tariceanu a pierdut sefia PNL in favoarea lui Crin Antonescu, fostul premier a intrat intr-un con de umbra, retragandu-se de pe principala scena politica.

De cand a pierdut fraul conducerii liberalilor, vocea lui Calin Popescu Tariceanu a inceput nu doar sa isi piarda din rezonanta, ci sa se piarda cu totul. Pe langa faptul ca acesta nu mai ataca actualul Guvern, prin decalratii dure de presa, Tariceanu a oprit si cumunicarea cu "publicul" sau prin intermediul blogului. Ultimul mesaj postat de acesta fiind cel din 13 martie, moment in care Tariceanu era convins ca va iesi invingator de la Congresul Extraordinar PNL. Optimist, fostul premier intentiona, dupa recastigarea conducerii PNL, sa candideze si la prezidentiale.

"Stiu ca putem sa depasim criza economica, dar avem nevoie de cineva care sa ne ghideze, in care sa avem incredere. Este ceea ce vreau sa fac in calitate de presedinte al Romaniei. Este motivul pentru care intentionez sa candidez la presedintia Romaniei. Romania a fost si este o tara respectata in Europa, iar romanii au nevoie de un presedinte care sa reprezinte tara cu demnitate si curaj in fata oricui", scria Tariceanu pe 13 martie pe blogul sau, dupa o dezbatere televizata impreuna cu oponentul sau pentru conducerea PNL, Crin Antonescu.

La doar cateva zile insa, visele fostului premier aveau sa fie spulberate de votul negativ primit din partea colegilor sai liberali, care au considerat ca acesta nu merita un nou mandat la sefia PNL deoarece "nu a fost in stare sa tina partidul la Guvernare".

"Multi s-au asteptat sa ramanem la guvernare. Acesta este motivul pentru care a fost schimbat Tariceanu", spunea fostul ministru de externe Adrian Cioroianu, dupa Congresul PNL.

Dupa ce, la inceputul lunii martie, Tariceanu critica dur bugetul de stat pe 2009, acordul cu FMI si definea masurile luate de actualul Guvern ca fiind pompieristice, dupa pierderea sefiei PNL fostul premier pare sa fi renuntat la lupta. Ultima initiativa luata de acesta a fost in 31 martie cand, impreuna cu liberalul Puiu Hosotti, i-a trimis o scrisoare deschisa premierului Emil Boc in care ii cerea o dezbatere pe tema codurilor. Dupa aceasta scrisoare numele lui Tariceanu nu a mai fost auzit in mass media.

Ce se intampla cu fostul lider PNL? Unde a disparut? Ce are de gand sa faca pentru a-si recastiga pozitia in partid? Sunt intrebari la care doar Tariceanu ar putea raspunde, insa doar in momentul in care se decide sa revina pe scena politica pe care pare sa o fi parasit pentru moment.

Nastase, o pasare Phoenix a Romaniei

La polul opus il regasim pe un alt fost premier, Adrian Nastase, care, indiferent de problemele din ce in ce mai numeroase cu care se confrunta, pare sa nu fi renuntat la lupta, mentinandu-se in centrul atentiei pe principala scena politica a Romaniei.

Deputatul PSD a pastrat mereu legatura cu publicul sau, in continua crestere, prin intermediul blogului personal, acesta postand mesaje aproape in fiecare zi.

Desi a fost scos de pe principala scena politica pentru o buna bucata de vreme, Nastase nu a incetat niciodata comunicarea cu publicul prin intermediul blogului sau, iar din momentul in care a fost ales in functia de lider al Consiliului National PSD, vocea lui Nastase a devenit una de referinta in ceea ce priveste actiunile socialistilor.

Cu toate ca fostul prim ministru este urmarit penal, popularitatea lui nu pare sa scada. Nastase nu accepta intrarea in umbra si tine ca opiniile sale sa fie auzite, fie prin declaratii de presa, fie prin participarea la emisiuni tv sau fie prin mesaje pe blog.

Desi nu inseamna neaparat ca sansele lui de a ajunge din nou intr-o functie de conducere a partidului sau a statului cresc odata cu popularitatea sa, faptul ca s-a luptat pentru a ramane in centrul atentie, indiferent de loviturile primite, i-a castigat lui Nastase un nou mandat de deputat in noiembrie 2008.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.