Inalta Curte de Casatie si Justitie a amanat, joi, pentru 19 mai, procesul in care social-democratul Miron Mitrea a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru infractiuni de coruptie, deoarece Irina Jianu, inculpata in acest dosar, a cerut termen pentru a-si angaja avocat.

De asemenea, instanta suprema a amanat procesul din lipsa de procedura in cazul lui Nicolae Popescu, arhitect sef al Orasului Voluntari, de asemenea invinuit in prezenta cauza, informeaza NewsIn.

Miron Mitrea a fost trimis in judecata, pe 5 martie, de procurorii anticoruptie, pentru ca ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite in schimbul numirii si mentinerii acesteia in functia de inspector sef adjunct al ISC, suma reprezentand contravaloarea lucrarilor la casa mamei senatorului.

Potrivit unui comunicat al DNA, fostul ministru in cadrul Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (M.L.P.T.L.), in perioada 2000-2004, este acuzat de luare de mita, instigare la fals material in inscrisuri oficiale, in legatura directa cu infractiunea de coruptie, si uz de fals, in legatura directa cu infractiunea de coruptie.

In judecata a mai fost trimisa si Irina Paula Jianu, fost inspector de stat sef adjunct la Inspectoratul de Stat in Constructii (I.S.C.), ulterior inspector general de stat in constructii la I.S.C. A mai fost deferit justitiei si Nicolae Popescu, fost arhitect sef in cadrul Primariei Voluntari.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in perioada 2001- 2002, Miron Tudor Mitrea, in calitate de ministru al M.L.P.T.L., a primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite in cuantum de 9.274.202.542 ROL, in schimbul numirii si mentinerii acesteia in functia de inspector sef adjunct si inspector sef al Inspectoratului de Stat in Constructii.

Potrivit DNA, aceasta suma reprezinta contravaloarea lucrarilor de constructii, amenajare si dotare efectuate, cu titlu gratuit si in lipsa unor contracte de antrepriza sau subantrepriza, de S.C. Conimpuls S.A. Bacau, S.C. Vertcon S.A. Bacau, S.C. Durimpuls S.R.L. Bacau si S.C. Regal Glass S.R.L. Bacau la un imobil din judetul Ilfov, proprietatea mamei lui Miron Tudor Mitrea. La momentul numirii in functia publica, Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepresedinte, respectiv actionar la aceste societati comerciale.

Lucrarile astfel efectuate au fost evaluate la suma de 9.274.202.542 ROL. Pana in prezent, doar S.C. Vertcon S.A. Bacau a recuperat suma de 3,5 miliarde ROL (din care 1.584.886.000 ROL de la Irina Paula Jianu si 1.915.114.000 ROL de la Miron Tudor Mitrea).

Procurorii mai arata ca, pentru a nu fi evidentiate in contabilitate cheltuielile efectuate pentru executarea lucrarilor, in perioada 2001 – 2006, Irina Paula Jianu i-a determinat pe administratorii si pe unii angajati ai S.C. Conimpuls S.A. Bacau, S.C. Vertcon S.A. Bacau si S.C. Regal Glass S.R.L. Bacau sa opereze inregistrari inexacte in contabilitate, sa omita efectuarea unor asemenea inregistrari, sa falsifice documente contabile (situatii de lucrari, devize oferta, devize generale, chitante de incasare, dispozitii de incasare si facturi fiscale) si sa le depuna, ulterior, la compartimentele de specialitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.