Alianta D.A. PNL-PD ar castiga detasat alegerile anticipate, iar democratii ar aduce mai multe voturi decat liberalii, releva un sondaj de opinie CURS realizat in perioada 3-10 iunie 2005.

In cazul in care duminica viitoare ar avea loc alegeri anticipate, Alianta ar obtine 50% dintre voturile alegatorilor, fiind urmata de PSD, cu 28%, PRM - 8%, UDMR - 5%, PC - 3%, PNG - 2%, PIN si PPCD, fiecare cu cate 1%. Alegerile ar fi insa marcate de un absenteism ridicat, pentru ca 39% dintre cei intervievati nu ar vota sau sunt nehotarati. O situatie interesanta relevata de sondajul CURS este simpatia de care se bucura PD si PNL in randul votantilor Aliantei.

Astfel, 44% dintre chestionati au declarat ca simpatizeaza PD, spre deosebire de PNL, care trece in planul doi, avand o cota de apreciere de 38%. 17% au spus ca nu simpatizeaza in mod deosebit nici una dintre cele doua formatiuni, iar 1% nu stiu/nu raspund. Aceasta situatie favorabila democratilor poate numai sa il bucure pe presedintele interimar al PD, Emil Boc, care declara duminica trecuta ca vrea ca PD sa castige viitoarele alegeri, "anticipate sau neanticipate".

Ieri, Boc a declarat ca cel mai important mesaj transmis de sondajul CURS este acela ca Alianta ar obtine 50% din voturi daca ar avea loc alegeri anticipate. In opinia sa, aceasta conduce la ideea necesitatii unei bune guvernari, pentru a putea fi puse in practica promisiunile pentru care Alianta a fost votata.

DOCTRINA

Majoritatea respondentilor nu agreeaza insa o schimbare a doctrinei PD. 38% considera ca democratii ar trebui sa isi pastreze orientarea social-democrata, in timp ce 26% vor ca acestia sa devina populari, iar 36% nu stiu/nu raspund. Emil Boc spune insa ca PD trebuie sa evolueze spre orientarea populara, sondajul fiind efectuat inainte de inceperea dezbaterilor interne cu privire la schimbarea doctrinei.

La intrebarea care ar trebui sa fie relatia PNL-PD pe viitor, 49% dintre votantii Aliantei s-au pronuntat pentru unificarea celor doua partide, iar 33%, pentru pastrarea actualului statut de partide diferite ce formeaza o alianta. In schimb, 11% s-au declarat pentru ruperea aliantei, iar 7% nu stiu/nu raspund. In cazul unei unificari a democratilor si liberalilor, 30% dintre chestionati sustin ca viitoarea formatiune ar trebui sa aiba o orientare social-democrata, 24% - populara, 15% - liberala, 1% - alta orientare si 30% - nu stiu/nu raspund. Sondajul CURS, de tip OMNIBUS, a fost realizat pe un esantion de 1.005 persoane, la nivel national si are o marja de eroare de +/- 3,1%, la o probabilitate de 0,95.

APRECIERE PERSONALITATI

Presedintele Traian Basescu este cea mai apreciata personalitate politica, 71% dintre intervievati avand o parere buna/foarte buna despre acesta, iar 27%, o parere proasta/foarte proasta. El este urmat de Mircea Geoana, care este perceput pozitiv de 60% dintre chestionati, iar negativ de 29%, si de premierul Calin Popescu Tariceanu, despre care 57% au o parere buna/foarte buna si 33%, proasta/foarte proasta. Emil Boc are o cota de apreciere de 44%, C.V. Tudor - 32%, Gheorghe Ciuhandu - 27%, Cozmin Gusa - 24%, Dan Voiculescu - 20%, Marko Bela - 18%.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.