Seful statului vrea o Comunitate de Informatii condusa de o institutie neutra - ceea ce exclude guvernul, premierul fiind si lider politic.

"Se simte nevoia crearii comunitatii de informatii. Ea va fi acolo unde va fi utila si unde i se va asigura neutralitatea", a declarat ieri presedintele Traian Basescu, intr-o intilnire cu studentii. In acest fel, seful statului a taiat avintul liberalilor, care, saptamina trecuta, prin vocea deputatului Radu Stroe, apreciau ca serviciile secrete ar trebui sa se unifice intr-o comunitate de informatii "care ar trebui sa fie la guvern". Ieri insa, Basescu a lasat sa se inteleaga ca guvernul, o entitate eminamente politica, condusa de presedintele PNL Calin Popescu-Tariceanu, nu poate asigura neutralitatea acestei structuri.

"Nu exista nici o disputa intre mine si domnul Tariceanu pe aceasta tema(...). Cheia utilizarii democratice a serviciilor de informatii este ca acestea sa nu ajunga in slujba unui partid sau a unui om politic", a spus Basescu. Declaratia sefului statului poate fi interpretata si ca un semnal ca viitoarea comunitate de informatii ar trebui sa aiba pupitrul de comanda la Palatul Cotroceni, pentru ca presedintele Romaniei nu poate fi, potrivit textului Constitutiei, membru al vreunui partid politic, el exercitind "functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate".

Traian Basescu a luat din nou apararea serviciilor secrete, vazute ca principali artizani ai rezolvarii crizei ziaristilor. El a apreciat ca acestea "sint construite pe oameni educati in ideea de atasament fata de tara". In interviul acordat cotidianului "Adevarul", Basescu a explicat insa ca ar putea anunta unele schimbari la virful acestor structuri. "Rezolvarea crizei ziaristilor a fost un succes al serviciilor secrete, in primul rind, al comunitatii musulmane, in al doilea rind. Ceea ce nu inseamna ca serviciile secrete romanesti sint perfecte. Sint departe de a fi spus ca a fost foarte bun Timofte, Fulga, Ardelean, Medar sau stiu eu ce alt sef de serviciu", a afirmat Basescu.

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul ZileiTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.