Ieri s-au implinit exact 5.479 de zile de la declansarea mineriadei din 13-15 iunie 1990, cea mai sangeroasa represiune regizata de noii comunisti care au preluat puterea politica dupa decembrie 1989. Din pacate, evenimentele respective, care au intors Romania postdecembrista din calea integrarii sale rapide in Europa moderna in hruba intunecata a istoriei, nu au fost elucidate nici pana in prezent.

Motivul tergiversarii dosarului mineriadei din iunie 90 - care s-a soldat cu decesul a peste 100 de persoane, cu ranirea a 746 si cu arestarea sau retinerea abuziva a altor 1.024 de persoane - e unul lesne de inteles: protejarea protipendadei comuniste conduse de Ion Iliescu, care a gandit si pus in aplicare diabolicul plan provocator de suprimare a reprezentantilor societatii civile (in mare parte studenti si intelectuali) care acuzau vehement faptul ca principalele institutii ale statului fusesera confiscate de un grup de fosti tovarasi regrupati la conducerea tarii. Deschis in 1990, imediat dupa suprimarea "Golaniadei" din Piata Universitatii, dosarul mineriadei 13-15 iunie nu s-a finalizat deocamdata cu trimiterea in judecata a principalilor pioni care au instigat la violenta.

Recent, Ion Iliescu a fost pus sub acuzare pentru savarsirea unor infractiuni grave (tratamente neomenoase, cercetare abuziva, crime impotriva umanitatii si arestare nelegala) - alaturi de alte 20 de persoane care la momentul mineriadei au detinut functii oficiale - insa ex-presedintele Romaniei isi clameaza cu disperare nevinovatia, fara a aduce insa argumente in apararea sa. "Curentul" va prezenta astazi, in premiera, depozitii oficiale si documente care confirma ca reprimarea sangeroasa a "Golaniadei" s-a facut sub stricta coordonare a lui Ion Iliescu si cu implicarea directa a unor oficiali care coordonau diverse institutii si a unor ofiteri si subofiteri din SRI si UM 0215.

La un moment dat, de ochii lumii, o parte a dosarului mineriada 13-15 iunie 1990, cea in care apar numele unor persoane care au disparut din viata publica (n.r. - gral. Mihai Chitac, ex-ministru de interne, Ghe. Andrita, ex-adjunctul ministrului de interne si coloneii de politie, in rezerva, Vasile Constantin, Stefan Traian Calin si Dumitru Costea; toti au fost acuzati de savarsirea infractiunii de omor deosebit de grav), a ajuns in instanta. Insa, la 13 ani dupa evenimente, in iunie 2003, dupa trei ani in care dosarul respectiv s-a plimbat prin instante, Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat restituirea cauzei respective la Sectia Parchetelor Militare pe motiv ca probele adunate ar fi incomplete.

La fel s-a intamplat si cu dosarele in care erau acuzati Ion Iliescu si acolitii sai de reprimarea sangeroasa a fenomenului Piata Universitatii, acestea fiind aruncate in diverse sertare, doar-doar faptele acuzatoare se vor prescrie. Singura persoana condamnata definitiv la 10 ani de inchisoare in dosarul mineriada 13-15 iunie a fost un "Acar Paun": Domokos Denes - ex-sef de schimb de la Exploatarea Miniera Livezeni, acuzat ca a incercat in iunie 1990 sa-i taie capul lui Marian Munteanu, fost presedinte al Ligii Studentilor din Universitatea Bucuresti. In rest, desi exista probe certe care confirma implicarea in sangeroasele evenimente a lui Ion Iliescu, a lui Petre Roman, a altor ministri de la acea vreme, precum si a unor ofiteri din SRI si UM 0215, nimeni nu a fost chemat sa raspunda in fata legii si sa fie pedepsit.

Procuratura, implicata in manipularea opiniei publice

Asa cum am spus, "Curentul a intrat in posesia unor documente explozive care demonstreaza fara tagada implicarea lui Ion Iliescu in reprimarea sangeroasa a "Golaniadei". Astfel, un document intitulat "Sinteza informativa referitoare la actiunea de sabotaj intreprinsa de unii factori implicati in eliberarea Pietei Universitatii la 13 iunie 1990", document catalogat "confidential - personal" si adresat lui Ion Iliescu, releva implicarea, la comanda politica, a unor institutii vitale ale statului in actiunea de manipulare a opiniei publice si de reprimare sangeroasa a Pietei Universitatii in zilele de 13-15 iunie 1990. Conform documentului mentionat, reiese clar faptul ca "eliberarea Pietei Universitatii" (n.r. - in fapt reprimarea sangeroasa a persoanelor care manifestau pasnic) a facut parte dintr-un plan amplu, clocit cu cateva zile mai inainte in laboratoarele FSN din Palatul Victoria.

Astfel, "Sinteza Informativa" precizeaza clar faptul ca "actiunea de eliberare a Pietei Universitatii stabilita pentru 13 iunie 1990" a fost hotarata "conform precizarilor dumneavoastra (n.r. - Ion Iliescu) in urma unei sedinte de lucru care a avut loc in data de 11 iunie 1990 la Palatul Victoria" si la care au participat reprezentanti ai Parchetului General, Ministerului de Interne, MApN, FSN, Ministerului Sanatatii, SRI si Administratiei Domeniului Public subordonata Primariei Municipiului Bucuresti. Surprinzator, documentul arata ca urmare a precizarilor lui Ion Iliescu, institutiile mentionate au fost ilegal implicate in operatiuni ilegale care nu intrau in competentele lor. De exemplu, documentul demonstreaza ca Procuratura Generala a fost implicata in manipularea opiniei publice, mai precis in "elaborarea si transmiterea prin radio si televiziune a unui comunicat prin care sa ceara fortelor de ordine interventia pentru eliberarea pietei".

Iliescu si Roman, portavocile "mobilizarii la nivel national"

Alte documente aflate in posesia noastra demonstreaza si mai clar implicarea lui Ion Iliescu si a acolitilor lui de la acea vreme in reprimarea sangeroasa a "Golaniadei".

Astfel, o nota informativa datata "11 iunie, ora 16.00" releva faptul ca la Palatul Victoria a avut loc o intrevedere coordonata de ex-premierul Petre Roman in cadrul careia s-au discutat detaliile unei "mobilizari la nivel national" a muncitorilor in vederea innabusirii Pietei Universitatii. In sedinta respectiva, la care au participat Ion Iliescu, Petre Roman, Bogdan Niculescu-Duvaz, Adrian Severin, gral. Constantin Chitac, Paul Jerbas (secretarul general al guvernului), N.S. Dumitru (ex-vice FSN), Dan Iosif, Gelu Voican Voiculescu, Gh. Robu (procuror general), Virgil Magureanu (ex-seful SRI), Vasile Ionel (seful Marelui Stat Major) si Mugurel Florescu (ex-adjunctul procurorului general), cei prezenti au decis in majoritate de voturi (Dan Iosif si Duvaz s-au abtinut) mobilizarea muncitorilor din mai multe zone ale tarii in Bucuresti, in vederea reprimarii "Golaniadei". Mai mult, documentul arata ca in cadrul discutiilor avute, ex-premierul Petre Roman ar fi sustinut ideea, el afirmand "Da, ar fi o idee!". Ulterior sedintei respective, cei nominalizati anterior au avut o deplasare la Snagov unde au stabilit sarcinile fiecaruia, in sensul de a contacta mase de muncitori din zone in care fiecare avea o influenta. Astfel, au fost convocati la Bucuresti mineri din Valea Jiului, muncitori din Baia Mare si IMGB.

Din diverse alte declaratii si documente aflate la dosarul mineriadei 13-15 iunie 1990 rezulta si faptul ca cei care au orchestrat represiunea au gandit un plan mediatic de manipulare a opiniei publice. Astfel, desi la TVR au inceput distrugerile in data de 13 iunie la ora 18.00, in jurul orelor 15.00 pe diverse canale oficiale s-au emis comunicate din care reiesea ca Studioul 4 al TVR era distrus de "Golani". Mai mult, alte documente arata ca in acelasi mod s-a procedat si in cazul Politiei Capitalei, obiectiv "incendiat" de ofiteri ai serviciilor de informatii.

Expertizele in dosarul mineriadei, estimate in 1990 la peste 4,63 milioane de dolari

De remarcat faptul ca procurorii care investigheaza dosarul iunie 1990 au mentionat, inca din 1990, faptul ca ar fi necesara investigarea tuturor persoanelor care au participat la represiune (circa 10.000 persoane), insa acest lucru este greu de facut din cauza volumului mare de munca ce ar fi necesitat implicarea a circa 40 de procurori si ofiteri si a faptului ca cercetarea impunea expertize a caror valoare era estimata, atunci, la circa 100 milioane de lei, adica echivalentul a peste 4,63 milioane de dolari, la cursul mediu de schimb leu-dolar comunicat de BNR (1 USD = 21,56 lei).

69 de politisti, citati de procurorii militari

Surse din Politia Capitalei sustin ca, la ora actuala, procurorii militari care ancheteaza dosarul mineriada iunie 1990 au cerut audierea a 69 de ofiteri si subofiteri din cadrul Politiei Capitalei care au participat la respectivele evenimente. Cum era de asteptat, toti cei 96 de politisti care trebuie sa se prezinte in fata procurorilor militari au fost trecuti in rezerva, iar unii dintre ei au decedat. Astfel, multe dintre misterele Pietei Universitatii risca sa ramana in continuare neelucidate.