"Domnul presedinte Ion Iliescu, presedintele nostru fondator, se afla acum intr-o situatie foarte grea si extrem de periculoasa, existand pericolul real ca, dupa o decizie penala definitiva si irevocabila, de confirmare a rechizitoriului, care am inteles ca este iminenta, sa-si petreaca restul anilor dupa gratii". Dezvaluirea a fost facuta de senatorul PSD Antonie Iorgovan, intr-o scrisoare adresata presedintelui partidului, Mircea Geoana, si presedintelui executiv, Adrian Nastase.

Iorgovan, care a starnit o adevarata furtuna in partid saptamana trecuta, cand ziarul Adevarul a dezvaluit ca senatorul pesedist a aparat in instanta interesele firmei lui Omar Hayssam, a decis sa le prezinte scuze celor doi lideri. Senatorul PSD a luat hotararea de a transmite epistola in urma unei discutii pe care a avut-o la sfarsitul saptamanii trecute cu Ion Iliescu, discutie care l-a "readus in starea de a privi fenomenele in complexitatea lor si in implicatiile lor ca om politic". Tot in urma acestei discutii, Iorgovan a decis sa devina avocatul lui Ion Iliescu, care era "profund nemultumit de prestatia avocatului pe care il are la ora actuala", Radu Ghergovan Silinescu. Tocmai de aceea, Iorgovan cere partidului sa-l sustina pe Ion Iliescu pe tot parcursul acestui proces, in care fostul presedinte are calitatea de invinuit (chiar daca Iliescu sustine in continuare ca nu este pus sub invinuire, ci doar martor in dosarul mineriadei).

"Daca, pe tot parcursul procesului, echipa de avocati si dansul ca invinuit nu vor simti partidul in spate ca sprijin moral, partida in instanta este pierduta", spune Iorgovan in scrisoare. Si pentru ca "Ion Iliescu a facut multe pentru partid", si "partidul trebuie sa faca ceva pentru dansul". Drept care prim-vicepresedintele Comisiei de integritate le propune actualilor lideri un troc: il apara gratis pe Iliescu si il scapa de inchisoare, dar vrea in schimb sa nu fie exclus din partid, sa i se permita sa se retraga de bunavoie de la Comisia de integritate si sa ramana "cel putin pana la finele anului" simplu membru al comisiei, precum si sa fie desemnat printre cei patru euroobservatori ai PSD din Senat.

In scrisoarea de patru pagini, Antonie Iorgovan dezvaluie faptul ca, printre cei care i-au fortat mana lui Iliescu sa plece din PSD, s-a numarat si presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. Mai mult, potrivit lui Iorgovan, la lansarea ultimului volum, mai precis, sambata 4 iunie, Ion Iliescu urma sa lanseze si noul partid. Fostul presedinte a renuntat la aceasta intentie numai in urma unei discutii telefonice pe care a avut-o cu un grup de pesedisti indignati de aceasta idee, care s-au adunat in biroul lui Nicolae Vacaroiu: Adrian Paunescu, Octav Cozmanca, Moraru (?) si Antonie Iorgovan. "Trecand peste suparari, peste animozitati, peste declaratii, trebuie sa dam o nota clara de echipa, de unitate si, poate undeva prin toamna, apare de la sine un congres extraordinar la care sa gasim o solutie eleganta de presedinte fondator sau ceva de acest gen", mai spune Iorgovan.

In stilul caracteristic, Antonie Iorgovan isi incheie epistola cu amenintari la adresa actualei conduceri. "In ipoteza in care domniile voastre apreciati ca "securea razboiului" nu mai poate fi ingropata, ci se pune problema, dupa cum sunt strigarile publice, "decapitarii mele" in comisie, doresc sa va anunt ca nu voi da curs unor asemenea demersuri si ma voi retrage atat din comisie, cat si din partid, nu insa si din calitatea de aparator al lui Ion Iliescu, dar, candva, voi da publicitatii aceasta scrisoare".

PSD mai asteapta doua saptamani

Conducerea PSD a dezbatut, ieri, cazul Antonie Iorgovan, fara sa ia o decizie privind excluderea acestuia din partid sau macar sanctionarea sa pentru criticile vehemente aduse conducerii PSD saptamana trecuta. Gratie scrisorii de iertare primite de la Iorgovan, Biroul Permanent National a decis sa amane discutarea cazului si sa ceara plenului Comisiei de integritate sa decida, in sedinta de joi, "gradul de incompatibilitate" al senatorului PSD cu cazul Omar Hayssam, precum si actele de indisciplina comise de acesta. "In functie de ce se va intampla joi in cadrul comisiei, vom decide la nivelul partidului care va fi conduita noastra in continuare. Vom fi mai fermi si intransigenti in judecarea acestui tip de excese politice sau verbale.

Dorim sa avem o ancheta serioasa in cazul Omar Hayssam, insa Antonie Iorgovan nu este piesa indispensabila in aceasta ancheta, deoarece comisia in ansamblul sau trebuie sa vina cu raspunsuri la intrebarile noastre", a declarat presedintele PSD, Mircea Geoana, precizand ca a dat un termen de maximum doua saptamani pentru definitivarea anchetei in cazul Hayssam. Vicepresedintele Ioan Rus a pledat pentru excluderea lui Iorgovan. "Cei care au atitudini de acest tip care, intr-un fel sau altul, scad prestigiul conducerii partidului, aleasa legal si democratic la Congres, trebuie sanctionati", a declarat Ioan Rus la finalul sedintei de ieri. In aceeasi tabara este si deputatul Victor Ponta. "Iorgovan a facut acuzatii pe care nu le-a sustinut. Dar nu e numai Iorgovan, mai sunt si alti colegi care vorbesc absolut din dorinta de a aparea la televizor", a spus Ponta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.