PDL incearca la rectificare sa taie mai mult de la ministerele PSD, social democratii dau cu pumnul in masa, iar Geoana cere procurorilor sa ancheteze familia Basescu.

Liderii PSD si PDL, reuniti ieri pentru sedinta saptamanala a Coalitiei de guvernare, au pus rapid capat se­dintei, dupa o cearta scurta, dar apriga, pe temele clasice ale parteneriatului lor: banii si Traian Basescu. Premierul Boc ar fi trebuit sa prezinte in Parlament, ieri, o explicatie legata de acordul cu FMI, la solicitarea presedintelui Senatului si al PSD, Mircea Geoana, insa seful Guvernului le-a comunicat social democratilor ca nu are ce sa mai prezinte pentru ca nu a primit un raspuns de la FMI la scrisoarea de intentie a Cabinetului.

Iritati, liderii PSD i-au reprosat lui Emil Boc faptul ca vine "nepregatit” la discutiile din Coalitie, subiectul arzator pentru social democrati fiind legat de rectificarea bugetara care, asa cum a fost programata de ministrul Fi­nantelor, Gheorghe Pogea, ii afecteaza in cea mai mare masura pe ministrii lui Geoana, acestia fiind obligati sa renunte la sume mai mari din buget.

Potrivit calculelor lui Pogea, Mi­nisterul Agriculturii ar urma sa taie din buget peste 2 miliarde de lei, Internele lui Dan Nica - peste 400 de milioane, Mediul - 140 de milioane, Sanatatea - 23 de milioane, bugetul asigurarilor sociale - peste 1 miliard, iar Ministerul Educatiei, condus de Ecaterina Andronescu, va fi obligat sa taie de la bugetul propriu aproape 700 de milioane de lei.

Social democratii i-au reprosat lui Emil Boc ca aceste calcule au fost facute de ministrul Pogea fara sa fie consultati si ministrii PSD si ca se incearca „bagarea pe gat a unor cifre”, in conditiile in care se apropie campania electorala si partidul nu-si permite sa provoace crize sociale in domeniile pe care le administreaza la nivel guvernamental. Pedelistii au replicat ca Pogea nu a lucrat singur la cifrele rectificarii buge­tare, ci impreuna cu vice­pre­mierul pesedist Dan Nica, si ca daca vreunui ministru al PSD nu-i convine taierea bugetului, "poate sa plece”.

"Boc a lucrat impreuna cu Dan Nica sa taie 1,1% din cheltuielile bugetare. Cui nu-i convine sa plece acasa, exista intotdeauna si varianta Miclea”, au declarat pentru Cotidianul surse PDL din conducerea Coalitiei, facand aluzie la faptul ca ministrul Ecaterina Andro­nes­cu si-a exprimat vehement nemul­tu­mirea legata de rectificarea bugetara.

De altfel, Ecaterina An­dro­nescu a cerut, dupa sedinta Coalitiei, in cadrul sedintei BPN al PSD, ca Mircea Geoana sa ia atitudine ferma in fata lui Emil Boc, opunandu-se reducerii bugetelor ministerelor social democrate. Potrivit unor surse din conducerea PSD, Ecaterina Andronescu a spus in cadrul sedintei ca, potrivit rectificarii propuse de ministrul Pogea, Educatia va pierde bani din fondul de salarii si ea va fi silita sa disponibilizeze 20.000 de persoane din sistemul de inva­tamant. "Ce o sa facem cu oamenii astia, vom face cheta sa le platim salariile?”, a intrebat ministrul Edu­catiei in sedinta conducerii PSD.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.