Fuziunea PD-PNL nu este de actualitate, spune viitorul lider PD

Emil Boc a declarat ca prioritatea PD este constituirea unui pol popular. Subiectul fuziunii cu PNL a fost aminat si pare a nu mai avea decit un singur sustinator, pe Valeriu Stoica. Democratii se tem ca erodarea liberalilor datorata guvernarii ii va molipsi si pe ei. PNL isi vede amenintata pozitia de frate mai mare din Alianta, din acelasi motiv. Oficial, argumentele antifuziune sint de ordin doctrinar.

PD se teme de erodarea liberalilor.

"Fuziunea PD cu PNL nu este de actualitate", a declarat recent presedintele interimar al al democratilor, Emil Boc. "Prin definirea partidului nostru drept unul popular, ne atragem sprijinul "popularilor" europeni. La fel, pe plan european, PNL beneficiaza de sprijinul euro-liberalilor. Insa, in eventualitatea unei fuziuni, nu primim implicit sprijinul acestora, poate chiar, dimpotriva, il vom pierde", a explicat Boc. El a precizat ca subiectul fuziunii poate fi discutat abia dupa Congres.

"Vom analiza si vom discuta dupa ce PD isi va alege, legitim, conducerea". Dincolo de piedicile doctrinare, unii lideri PD s-au pronuntat impotriva fuziunii pentru ca ar pierde procente in sondaje odata uniti cu liberalii. PNL, cu un premier liberal permanent supus erodarii, va pierde puncte, iar derapajul de imagine se va reflecta si-n sondajele pe partid. PD, ajutat de locomotiva Basescu, rupe la fiecare sondaj cite 3-4 procente din plaja de simpatie destinata presedintelui, sustin surse pediste.
Dupa alegeri, PD a crescut in sondaje, in timp ce PNL resimte erodarea guvernarii. De aceea democratii vor ca, in cazul fuziunii, raportul sa fie cel putin egal, daca nu chiar sa incline balanta in favoarea lor, ceea ce-i irita pe liberali. In plus, democratii nu se simt inca pregatiti sa-si uneasca destinele cu PNL atita vreme cit colaborarea in teritoriu nu este consolidata.

PD, aspirator de mici populari. Boc s-a declarat insa deschis pentru fuziuni cu alte formatiuni politice neparlamentare si compatibile doctrinar cu partidul pe care il conduce. "PD pastreaza deschisa posibilitatea fuziunii prin absorbtie cu partide mici, neparlamentare, insa compatibile ca program si ideologie", a subliniat acesta. El nu a exclus chiar posibilitatea ca PD sa preia "aripa populara" care s-a desprins recent din PRM. "Ii asteptam sa se cristalizeze mai intii ca formatiune politica, apoi vom analiza daca avem compatibilitati doctrinare", a declarat Boc. Deputatul Corneliu Ciontu, proaspat rupt din PRM, a declarat ca "partidul pe care-l va infiinta cel tirziu pina la inceputul lui august, Partidul Popular, este deschis colaborarii cu PD". "Ne intereseaza extrem de mult aceasta propunere de colaborare. Nu dorim insa o fuziune. Vrem sa ne constituim ca partid si nu ca grup", a subliniat Ciontu.

"Si noi, si PD dorim sa intram in zona popular europeana si sa ne afiliem grupului popular din Parlamentul European", a subliniat acesta, precizind ca a avut discutii de tatonare cu liderii democrati. Reamintim ca presedintele Traian Basescu a cerut Partidului Democrat, la plecare, sa se abtina de la primirea migratorilor politici timp de sase luni. Termenul a expirat.

Emil Boc vrea ca PD sa cistige singur alegerile anticipate

Emil Boc crede ca partidul va cistiga mai mult de 30%, cit este creditat acum in sondaje. Mai mult , "vrem sa cistigam viitoarele alegeri, ar fi ideal sa le cistigam majoritar, sa fim partidul care coordoneaza scena politica omeneasca". Intrebat daca este vorba de alegerile anticipatea, acesta a precizat ca, "anticipate sau neanticipate, vrem sa le cistigam". El a subliniat ca vorbeste in numele candidatului pentru sefia PD si nu a Aliantei. Cit priveste atitudinea negativa a PNL cind vine vorba de "anticipate", viitorul sef al PD a raspuns sec, "aceste alegeri anticipate se fac, nu se discuta, ca si remanierile, sint chestiuni de practica politica".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.