Printre lansarile de motiune populara, din nordul Moldovei la Constanta, presedintele actual si viitor al PD, Emil Boc, da frisoane si colegilor de coalitie, si aliatilor. PD ar vrea sa cistige alegerile, sa fie partidul nr. 1 si sa isi insuseasca electorat liberal.

"Vrem sa cistigam viitoarele alegeri, ar fi ideal sa cistigam majoritar alegerile anticipate sau neanticipate, sa fim partidul care coordoneaza scena politica romaneasca", a incheiat ieri Emil Boc o serie de declaratii care pe parcursul sfirsitului de saptamina au crescut in intensitate. Pentru a fi clar ca se refera la PD cind vorbeste de cistigarea alegerilor, viitorul presedinte PD a insistat ieri la Constanta sa spuna ca nu candideaza la presedintia Aliantei, ci a PD.

Pe de alta parte, tot ieri, Emil Boc a dat si semnalul unei viitoare concurente pe acelasi tip de electorat cu PNL, anticipind ca reorientarea populara a PD va aduce de partea sa electoratul de dreapta care "simpatizeaza" reducerea fiscalitatii si dezvoltarea IMM-urilor. "Noua orientare populara are marele avantaj ca se adreseaza tuturor sferelor si categoriilor sociale". Mai departe, Boc a confirmat public si teza sustinuta in programul sau politic: PD si PNL nu vor fuziona si vor activa fiecare pe culoarul sau politic: PD va deveni popular, iar PNL va ramine liberal. "Prin definirea partidului nostru drept unul popular, ne atragem sprijinul "popularilor" europeni. La fel, pe plan european, PNL beneficiaza de sprijinul euroliberalilor", a explicat Boc, apreciind ca o eventuala fuziune ar diminua sustinatorii europeni ai celor doua partide in prezent aliate.

Boc da ultimatumuri coalitiei

Mergind pe valul declaratiilor asumate de liberali saptamina trecuta, democratii fac un pas mai departe, transformind schimbarea presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor intr-un veritabil test pentru viabilitatea coalitiei PNL-PD-UDMR-PC.

In timp ce presedintele PC, Dan Voiculescu, evita sa se mai pronunte pe tema schimbarii celor doi presedinti ai Parlamentului, alesi cu voturile fostului PUR, Emil Boc a declarat simbata la Iasi ca PD va cere aliatilor din coalitia guvernamentala sa voteze schimbarea lui Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase din fruntea celor doua Camere legislative nu mai tirziu de luna iulie.

"Va fi un semnal al schimbarii reale la putere in Romania. Vom avansa si sustine ca termen-limita pentru aceasta schimbare luna iulie", a anuntat liderul democrat, care a exprimat pina acum invariabil punctele de vedere ale sefului statului. Boc a reluat, in acest context, tema alegerilor anticipate, despre care a spus ca democratii o iau in calcul in continuare, in ciuda pozitiilor publice repetate pe contrasens ale premierului Tariceanu. "Vom recurge la solutia anticipatelor in momentul in care vom constata ca majoritatea fragila de care dispunem in acest moment in Parlament nu ne ofera conditii pentru a pune in practica proiectele noastre de guvernare", a insistat liderul democrat.

Deconcentratele, la pachet cu Nastase&Vacaroiu

Emil Boc a mai criticat simbata si faptul ca "activistii PSD" controleaza inca institutiile descentralizate ale guvernului, facind de fapt o trimitere la opozitia pe care au facut-o liberalii adoptarii proiectului de lege initiat de PD, care propunea transformarea sefilor de descentralizate in manageri cu contract. Liderul democrat a declarat ieri ca a cerut partenerilor de coalitie ca reprezentantii Aliantei PNL-PD sa preia controlul deconcentratelor, adica "sa preia cu adevarat puterea", pina la sfirsitul lui iulie. Boc nu a avansat insa si o solutie legislativa, dat fiind ca proiectul de lege pe aceasta tema, adoptat tacit la Senat, a fost respins la Camera, pe fondul absenteismului reprezentantilor coalitiei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.