Deputatul PSD Adrian Nastase a declarat ca a depus, la Senat, initiativa legislativa care stipuleaza ca alegerile prezidentiale pot avea loc doar la finalul mandatului si a spus ca a initiat acest demers pentru Traian Basescu si pentru cei care ar vea sa-l ajute devansand scrutinul.

"Pana acum am crezut cu totii ca este normal sa organizam alegerile atunci cand se termina un mandat. Au aparut in ultima vreme unele persoane care ne sugerau ca, din motive de economie, am putea sa organizam alegerile la jumatatea mandatului, sau cu 6 luni inainte, sau a doua zi dupa ce s-a castigat un mandat sa facem alegeri pentru urmatorii patru ani. Este absurd", a spus, joi, presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, citat de NewsIn.

Deputatul social-democrat a aratat ca, in contextul aparitiei acestor ipoteze, a studiat legea electorala si a constatat ca nu exista prevederi care sa impiedice devansarea alegerilor, astfel ca a considerat "util" sa vina cu o precizare in aces sens. "Am ajuns la concluzia ca este util, ca este important sa-i impiedicam pe care care ar avea astfel de ganduri nocturne si de aceea am elaborat aceasta initiativa legislativa care a fost semnata de peste 120 de colegi de la grupurile parlamentare PSD+PC, PNL si UDMR. Initiativa a fost depusa ieri(n.r.-miercuri) la Senat", a precizat Nastase. El crede ca niciun parlamentar nu se va opune ca acest proiect de lege sa fie dezbatut si adoptat in porcedura de urgenta.

Nastase a recunoscut ca initiativa de amendarea legislatiei electorale in sensul stabilirii ca alegerile se pot organiza doar la finalul mandatului in exercitiu a venit din cauza presedintelui Traian Basescu. "Cred ca este o precizare necesara, o precizare care, trebuie sa recunosc, am facut-o pentru Traian Basescu si pentru cei care, eventual, s-ar fi gandit sa il ajute in acest fel", a spus Adrian Nastase.

Deputatul PNL, Eugen Nicolaescu, a anuntat miercuri ca PNL va sustine, alaturi de PSD si UDMR, proiectul de modificare a Legii alegerii Presedintelui Romaniei pentru a elimina tentatiile de cuplare a alegerilor prezidentiale cu alt scrutin, 39 de liberali semnand deja pentru initierea propunerii legislative.

Nicolaescu a mentionat ca semnaturile parlamentarilor PNL vor fi unite cu cele ale PSD si UDMR, formatiunea condusa de Marko Bela reusind sa stranga pana in prezent aproximativ 20 de adeziuni. "Proiectul are toate sansele sa treaca in mare viteza prin Parlament si, intr-o luna jumatate sa devina lege", a anticipat liberalul.

"PDL a incercat sa sugereze cuplarea alegerilor prezidentiale cu alte alegeri, sau ca prezidentialele sa aiba loc in alta perioada decat la sfarsitul mandatului, propuneri pe care le consider neconstitutionale. Astfel putem elimina tentatiile", a adaugat viceliderul PNL.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.