Blocul National al Revolutionarilor ii cere premierul Emil Boc sa-l demita pe Emilian Cutean, proaspat repus la sefia Secretariatul pentru problemele revolutionarilor (SSPR), acuzandu-l ca si-a incalcat angajmentul ca "membrii Guvernului vor fi modele de probitate morala".

Blocul National al Revolutionarilor anunta ca incepand de joi revolutionarii vor protesta in fata Guvernului pana cand Emilian Cutean va fi revocat din functie.

"Va cerem sa numiti in fruntea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor un secretar de stat agreat de peste 90% dintre revolutionari, persoana care va fi votata maine, 3 aprilie, de catre reprezentantii Blocului National al Revolutionarilor din toata tara", se precizeaza in scrisoarea deschisa transmisa primului-ministru, in care revolutionarii il acuza pe Emilian Cutean ca a primit de la Ion Iliescu, cel care l-a numit prima data la conducerea SSPR la inceputul anilor 2000, misiunea "de a ingropa adevarul celor aproape 1.000 de crime comise intre 22-27 decembrie 1989".

Totodata, conducerea organizatiei sustine ca la intalnirea de vineri a reprezentantilor acesteia din toata tara, care va decide excluderea lui Ion Iliescu din randul revolutionarilor, transmite NewsIn.

Premierul Emil Boc a declarat miercuri seara ca va discuta cu social-democratii despre situatia noului secretar de stat pentru problemele revolutionarilor, Emilian Cutean, dupa ce ziaristii i-au atras atentia ca acesta a fost trimis in judecata pentru operatiuni financiare incompatibile cu functia si abuz in serviciu.

"Pot sa va spun ca aflu pentru prima data lucrurile pe care mi le-ati spus, o sa am o discutie cu colegii de la PSD (pentru a vedea n.r.) daca lucrurile pe care le spuneti sunt adevarate si vom lua o decizie in acest sens. Deocamdata nu ma pot pronunta", a declarat Boc, intrebat de ziaristi daca pozitia sa fata de fostul sef al ANIF, Constantin Iancu, nu se aplica si in cazul lui Cutean. Boc declara, in februarie, ca orice demnitar care va fi inculpat intr-o cauza penala va avea aceeasi soarta precum Constantin Iancu, director al Administratiei Nationale pentru Imbunatatiri Funciare, care a trebuit sa-si dea demisia.

El a afirmat ca, potrivit protocolului de guvernare intre PDL si PSD, "domeniile de asumare a responsabilitatii in actul de guvernare sunt partajate". "Acest secretariat pentru relatiile cu revolutionarii este asumat de catre PSD si am nominalizat persoana propusa de Partidul Social Democrat", a spus Boc.

Premierul l-a numit pe fostul parlamentar social-democrat, Emilian Cutean, la conducerea Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din decembrie 1989, in locul lui Puiu Nicolae Fesan, potrivit deciziilor publicate miercuri in Monitorul Oficial.

Emilian Cutean a fost trimis in judecata, in 2006, alaturi de Mihaela Daniela Sbarcea, sub acuzatia de efectuare a unor operatiuni financiare incompatibile cu functia si abuz in serviciu, respectiv, complicitate la aceste infractiuni.

Emilian Cutean este inculpat pentru promovarea unei hotarari de guvern prin care s-ar fi dirijat trei miliarde de lei vechi catre Asociatia "Club 22", organizatie infiintata si condusa de el. "Club 22" a primit banii in cadrul programului "15 ani de la Revolutia Romana", un program comemorativ aprobat de HG 2213, din 9 decembrie 2004. Cutean a semnat ordinele prin care se faceau platile pentru "Club 22" dupa data de 20 decembrie 2004, cand acesta parasise deja postul asigurat de guvernarea PSD. Doua miliarde de lei au fost virate asociatiei in 22 decembrie 2004, restul fiind livrat in doua transe semnate pe 23 si 28 decembrie 2004.

Potrivit rechizitoriului, sumele de care a beneficiat Asociatia "Club 22" sunt necuvenite si sunt considerate prejudiciu adus Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor. De asemenea, rechizitoriul il acuza pe Cutean ca nici nu ar fi folosit integral suma de trei miliarde de lei pentru comemorarea Revolutiei. O parte din bani au fost depozitati intr-un cont bancar deschis de fostul secretar de stat pe numele asociatiei sale. Alte noua miliarde de lei vechi au fost acordate mai multor asociatii de revolutionari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.