Inainte de conferinta de presa despre pleasca, Theodor Paleologu, ministrul Culturii, a vorbit pentru cotidianul.ro despre cum ii vor pielea rechinii imobiliari, despre de ce nu vrea sa dea cinematografia Parlamentului si despre negocierile cu avocatii familiei Habsburg.

Cum arata chestiunea iconostasului in prezent?

A fost oarecum distorsionata in media, din cauza unei lipse de informatie. Este o politizare extraordinara din cauza legaturii cu presedintele Basescu. Or, nu este proiectul lui Basescu, ci unul muzeal mai vechi, sustinut si de Serban Cantacuzino, descendentul domnitorului. Implica refacerea bisericii, expunerea unor fresce care au fost salvate si a unor obiecte de argintarie.

Basescu doar a preluat un proiect care i s-a parut si lui, ca si altor persoane, unul bun. In ceea ce priveste hotararea de guvern, ma deranjeaza ca lipsesc din ea elemente asupra carora am insistat. De pilda, dupa cum arata stenogramele, am tinut sa se spuna ca acele obiecte vor fi integrate in circuitul muzeal al Muzeului Cotroceni.

Primul-ministru a fost de acord, dar, pentru nu stiu ce motive, precizarea nu a aparut in HG.

Lucrarile la biserica se vor termina in iunie, de aceea s-au precipitat lucrurile, dar aceasta discutie publica trebuia sa aiba loc acum doi-trei ani. Cum am aflat, am alcatuit o comisie, a durat ceva timp s-o inchegam, plus ca am intampinat rezistenta din interiorul ministerului: o doamna directoare era bolnava, iar adjuncta ei nu voia s-o semneze, refuza sa isi asume orice raspundere.

O forma de rezistenta pasiva care nu e deloc in regula. Apoi, in loc sa primesc un raport, am primit trei. Toate spun ca nu poti sa pui un iconostas vechi, din lemn, intr-o biserica abia terminata, trebuie sa treaca cel putin un an ca sa se usuce peretii. De aceea am si hotarat, impreuna cu presedintele si cu consilierii sai, sa amanam deplasarea obiectului care s-ar fi deteriorat din cauza umiditatii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.