Presedintele Traian Basescu a exercitat presiuni mari pentru reformarea justitiei si a chemat la el toti responsabilii in domeniu cerandu-le, printre altele, "capul lui Nastase", se arata intr-un document pregatitor al vizitei ministrului austriac de Externe la Bucuresti, obtinut de NewsIn.
In dosarul oficial de documentare al ministrului austriac de externe Michael Spindelegger pentru vizita de miercuri in Romania se arata, la capitolul "Punctele-cheie urmarite", ca Austria vizeaza urmatoarele mesaje: "continuarea mecanismului de cooperare si verificare pentru Romania in domeniul justitiei si combaterea coruptiei ramane in continuare necesara", se subliniaza "importanta implementarii reformelor necesare de catre Romania si se mai spune ca "interesul pentru conditiile ce tin de acest domeniu sensibil trebuie sa fie complet indeplinit".

Pe de alta parte, se subliniaza ca, in cazul in care partea romana abordeaza incetarea mecanismului de cooperare si verificare, ministrul ar trebui sa apeleze la urmatoarele citate: "Este in interesul nostru ca Romania sa obtina un standard in domeniul justitei si luptei impotriva coruptiei care ar face ca o continuare a mecanismului de cooperare si verificare sa nu mai fie necesar" sau "Noi sustinem deplin eforturile Romaniei pentru o indeplinire rapida a chestiunilor nerezolvate din cadrul mecanismului de cooperare si verificare".

In nota de fundamentare, documentul austriac arata ca "raportul interimar al UE din februarie trebuie vazut ca avertisment pentru Romania si Bulgaria: daca nu exista o schimbare semnificativa, atunci raportul anual din vara va fi din nou foarte critic, mecanismul va continua si exista amenintarea unor sanctiuni financiare (si pentru Romania de data aceasta), sub forma inghetarii fondurilor europene".

In nota privind Departamentul National Anticoruptie se subliniaza ca "unul dintre cele mai notorii cazuri, fostul premier Nastase, va fi cu o mare probabilitate dat justitiei de catre Camera Deputatilor al carei membru este. Aceasta va fi a treia cerere a procurorilor anticoruptie de a-i ridica imunitatea. Ultima incercare de acest tip a esuat in august 2008. Pentru a-i ridica imunitatea, nu mai este nevoie, dupa o schimbare de regulament a Camerei, decat de o majoritate simpla in plen", scriu oficialii austrieci.

Mai mult, documentul austriac arata ca "presedintele Basescu a cerut capul fostului premier Nastase". "Presedintele Basescu a facut presiuni si a chemat toti responsabilii la el. El a cerut adoptarea Codurilor, ocuparea tuturor posturilor bugetate de judecatori si procurori si capul fostului premier Nastase", subliniaza documentul austriac, potrivit NewsIn.

Presedintele comisiei juridice din Senat, Toni Grebla, declara pe 17 februarie ca oficialii cu responsabilitati in domeniul justitiei si presedintele Traian Basescu, reuniti la Cotroceni, au discutat si despre dosarele lui Adrian Nastase si Serban Mihailescu, aflate in Parlament, acestea urmand a fi inaintate plenurilor.

"Dosarele lui Adrian Nastase vor intra in plenul Camerei saptamana viitoare, iar cel al lui Serban Mihailescu in cel al Senatului in maximum trei saptamani", declara Grebla la acea data, precizand ca liderii politici si reprezentantii Parlamentului nu au facut o informare presedintelui pe acest subiect, ci au incercat sa gaseasca la aceasta intalnire, impreuna cu aceasta, solutii pentru ca obiectiile CE continute in raportul sau sa nu se mai regaseasca.

"Parlamentul a dat avize pentru toate dosarele de politicieni pe care le-a avut. Au mai ramas aceste trei, cele doua ale lui Adrian Nastase si cel al lui Serban Mihailescu. Parlamentul va da avize si pentru acestea, vor intra in plen. Insa, nu trebuie sa interpretam aceasta decizie ca o incercare de a recomanda parlamentarilor cum sa voteze, pentru ca ar fi riscant, dar important e ca aceste dosare vor ajunge in plen. Trebuie sa lasam justitia sa-si faca treaba. Justitia e cea care va decide, nu presedintele, nu Parlamentul", a precizat senatorul PSD.

Intre timp, Camera Deputatilor a decis, prin vot, sa permita procurorilor sa inceapa urmarirea penala in cazul Nastase, iar senatorii nu au luat inca o decizie in privinta lui Serban Mihailescu.

Intalnirea de la Cotroceni a consemnat un consens al politicienilor si responsabililor din Justitie ca toate punctele din raportul tehnic al Comisiei Europene pe Justitie sa fie rezolvate, astfel ca pana in mai Codurile sa fie adoptate, iar dosarele politicienilor sa nu mai fie oprite in Legislativ, au declarat, pentru NewsIn, mai multi participanti la discutia din 17 februarie.

In privinta dosarelor politicienilor, aflate la Parlament, un aspect pe care Comisia Europeana l-a criticat in raportul tehnic, s-a convenit ca dezbaterea acestora si a solicitarilor procurorilor sa nu mai treneze. Cei de la PSD, sustin aceleasi surse, si-au dat acordul ca urmarirea penala sa nu mai fie oprita de Parlament inclusiv in cazul propriilor sai membri.

Ambasada Austriei: Materialele reflecta discutiile din mass-media

Ambasada Austriei a precizat miercuri intr-un comunicat referitor la documentul confidential al MAE austriac obtinut de NewsIn ca materiale, intocmite la nivel de functionari, reflecta discutiile din mass-media si societatea romaneasca despre combaterea coruptiei si "nu reprezinta in nici un caz pozitia oficiala austriaca".

In plus, "tema referitoare la combaterea coruptiei nu a fost abordata sub nici o forma in timpul intalnirii dintre cei doi ministri", se mai spune in comunicatul Ambasadei Austriei, care face referire la intalnirea de la Bucuresti dintre ministrul de externe Cristian Diaconescu si omologul sau austriac, Michael Spindelegger.

Turcan: Presedintele nu a intervenit in actul de justitie, cum isi doreste probabil dl.Nastase

Seful statului considera ca toti cetatenii trebuie sa fie egali in fata legii si ca orice persoana suspectata de coruptie trebuie sa ajunga in fata justitiei, a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui Traian Basescu, referindu-se la comentariile diplomatilor austrieci.

Oficialul de la Cotroceni a precizat ca "Presedintele nu a intervenit si nu va interveni niciodata in actul de justitie, cum probabil isi doreste dl. Nastase".

"Cred ca ar fi extrem de interesant pentru opinia publica daca dl. Nastase ar clarifica informatia ca persoanele care au depus plangere la adresa domniei sale au legatura cu PSD sau au fost numite in functie chiar de catre domnia sa", a mai declarat, pentru NewsIn, Valeriu Turcan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.