Europarlamentarul roman Theodor Stolojan a explicat marti la Bruxelles intr-o intalnire cu jurnalistii romani care sunt cele patru obiective fundamentale ale grupului PDL in PE, oferind amanunte despre problemele Romaniei in materie de absorbtie a fondurilor europene.

"Obiectivul nostru este sa ajungem la standardul lor de viata", a precizat eurodeputatul PPE (Partidul Popular European), care a prezentat jurnalistilor prezenti la reuniune prioritatile PDL pentru urmatorul mandat la Parlamentul European, transmite corespondentul 9AM la Bruxelles.

Cele patru mari prioritati ale Romaniei in Parlamentul European

Prima prioritate se refera la absorbtia cat mai rapida a fondurilor europene, capitol la care "Romania este un dezastru total", potrivit lui Stolojan. Acesta a precizat ca avem de absorbit 32 de miliarde de euro pana in 2013, dar si ca stam extrem de slab la modul cum gestionam acest beneficiu din partea Uniunii Europene. Europarlamentarul roman a adaugat ca delegatia Romaniei la PE poate mentine presiunea asupra deciziilor de a nu bloca aceste fonduri. "Acum UE chiar a luat decizia sa ne dea suma in avans, pentru a crea mai multa cerere de investitii", a subliniat Stolojan, specificand ca pentru acest lucru UE a cerut garantie bancara. Democrat-liberalul s-a aratat ingrijorat de faptul ca trezim mari suspiciuni tarilor contributoare la bugetul Uniunii Europene, cum ar fi Germania. "Germania are probleme cu platitorii de impozite care considera ca banii lor se duc in statele mai sarace ale UE, unde nu sunt folosite cum trebuie. De aceea, europarlamentarii romani trebuie sa lamureasca acesta situatie, pentru ca Romania sa nu riste sa ramana fara fonduri", a explicat Stolojan.

Al doilea obiectiv major al europarlamentarilor, conform lui Stolojan, este ridicarea monitorizarii pe justitie. "Romania nu indeplineste criteriul de aderare pe justitie", atrage atentia seful delegatiei PDL in PPE, adaugand ca si acest lucru este un motiv invocat pentru blocarea fondurilor. De altfel, blocarea fondurilor nu este decat un mecanism al Comisiei Europene si Consiliului Uniunii Europene de a obliga Romania sa faca ceea ce trebuie in justitie.

Urmatoarea prioritate este reprezentata de intrarea Romaniei in Spatiul Schengen, in care sunt practic aproape toate statele europene si care ar aduce multe beneficii tarii noastre, potrivit lui Stolojan.

Ultimul obiectiv, dar care ne-ar fi ajutat foarte mult in aceasta perioada de criza, il constituie intrarea Romaniei in zona Euro. "Nu am fi avut acum probleme cu deprecierea monedei si nici cu dobanzile foarte mari, care in acesta zona au crescut cu 2-4 %, in timp ce in Romania au ajuns si pana la 20%", a aratat europarlamentarul roman. Din pacate, a precizat Stolojan, Romania nu indeplineste decat un criteriu, acela al datoriei publice raportata la PIB mai mica de 60% pentru a face acest pas.

"Parlamentul European este ca o moara"

Theodor Stolojan a vorbit la intalnirea cu jurnalistii si despre mandatul sau scurt de europarlamentar care se apropie de final. "Nu a fost un an usor", a recunoscut el. "Parlamentul European este ca o moara - lucrarile sunt intr-o continua evolutie si dezbatere, asa ca daca iti iei toata munca in serios, ramai nemancat", a completat acesta, spunand ca a fost obligat sa se axeze pe prioritatile Romaniei in mandatul sau.

Eurodeputatul PDL a dat exemple de probleme in care delegatiei romane i-a fost greu sa se impuna, deoarece interesele romanilor erau diferite de cele ale restului grupului. Printre ele se numara problema rromilor, dezbaterea legata de independenta Kosovo, mutarea subventiilor la agricultura pentru dezvoltare rurala. Stolojan a explicat faptul ca mecanismul de luare a deciziilor in PE este mult mai complicat decat pare si trebuie sa impaci foarte multe interese. Totusi, "chiar daca ia timp mai lung sa ajungi la un compromis, negocierile avanseaza", a adaugat el.

De asemenea, Stolojan a mai spus ca alegerile tarzii europarlamentare de la sfarsitul anului 2007 au dezavantajat foarte mult delegatia Romaniei in a se impune la Bruxelles. "Prin grija lui Tariceanu am ajuns ultimii la Parlamentul European si am luat ce mai ramesese din functii", a comentat seful delegatiei PDL in PPE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.