„Nu sunt multumit de absorbtia fondurilor UE“, declara Boc recent. Premierul are de ce sa fie nemultumit: Primaria Cluj-Napoca a reusit sa atraga, in cei patru ani in care chiar el a fost primar, doar 350.000 de euro. In aceeasi perioada, Bacaul obtinea peste 200 de milioane, iar Timisoara - 65 de milioane de euro.

Primaria clujeana a reusit sa atraga, intre 2004 si 2008, putin peste 350.000 de euro din fonduri nerambursabile. Pana in 2007, de finantarea europeana s-a ocupat, potrivit purtatorului de cuvant al Primariei Cluj-Napoca, o singura persoana. Pentru aceeasi perioada, primaria unei comune din Cluj a atras 3 milioane de euro, Bacaul a atras aproximativ 205 milioane de euro. Intre 2004 si 2008, potrivit raportului de final de mandat al fostului primar Emil Boc, care se afla pe site-ul primariei, institutia pe care acesta o conducea a reusit sa atraga, prin proiecte proprii de finantare, cateva sute de mii de euro.

Proiectele pentru care primaria a obtinut finantari sunt exclusiv legate de evaluarea si dezvoltarea administratiei publice locale si de investitii in servicii sociale. Cea mai mare suma pe care primaria a reusit s-o obtina din fonduri nerambursabile e de 166.610 euro. Pentru principalele investitii, administratia locala a contractat, in perioada respectiva, un imprumut de circa 42 de milioane de euro de la BCR.

Actualul primar al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a explicat pentru Cotidianul ca primaria nu a avut specialisti pe acest domeniu din cauza ca acestia nu s-au prezentat, pana in 2007, la concursurile organizate de primarie. „La vremea respectiva, concursurile pentru specialisti le-am tot organizat, dar fara rezultat“, a precizat primarul. El a mentionat ca, totusi, din 2009, Clujul va beneficia de 82,1 milioane de euro prin crearea Zonei metropolitane, bani destinati exclusiv dezvoltarii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.