Viceprim-ministrul si ministrul de externe al Luxemburgului, Jean Asselborn , a carui tara va prelua presedintia Uniunii Europene de la 1 ianuarie, a declarat luni la Haga ca procesul care va conduce la semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE in 2007 "este sub semnul intrebarii din cauza evenimentelor recente din aceasta tara", a transmis ieri EurActiv.ro. Asselborn s-a aflat ieri la Bucuresti, unde a avut intalniri cu Mircea Geoana, Adrian Nastase si Ion Iliescu. Asselborn nu a detaliat in privinta "evenimentelor recente", dar este, probabil, vorba despre fraudele electorale si scandalul stenogramelor.

Intr-un interviu acordat cotidianului Berliner Zeitung noul comisar pentru extindere, finlandezul Olli Rehn, a declarat ca CE a luat la cunostinta de acuzatiile de frauda, dar ca in acest moment nu exista suficiente dovezi care sa sustina manipularea voturilor. El a precizat ca CE strange in continuare informatii despre desfasurarea scrutinului. Pe de alta parte, ministrul francez de externe, Michel Barnier, a declarat la Sofia ca Franta doreste ca Romania si Bulgaria sa semneze simultan tratatul si ca Romania trebuie ajutata sa recupereze intarzierea.
Bulgaria a incheiat negocierile de aderare inca din vara, in vreme ce Romania, cu toate promisiunile binevoitoare fata de Guvernul Nastase ale fostului comisar Gčnter Verheugen, nu a putut incheia capitolele Concurenta si Justitie si Afaceri Interne.