La propunerea vicepresedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, Delegatia Permanenta a adoptat, in unanimitate, hotararea de a initia o motiune de cenzura in cazul in care Guvernul isi va angaja raspunderea in fata Parlamentului pentru Codul penal, Codul de procedura penala, Codul civil si Codul de procedura civila.

Ca urmare a faptului ca Guvernul si presedintele Traian Basescu au mintit si au fost prinsi cu minciuna atunci cand au invocat o presiune europeana pentru adoptarea Codurilor in luna mai, ca urmare a faptului ca aceste Coduri vor intra in vigoare la inceputul anului 2011, PNL va cere imperativ Guvernului ca dezbaterea Codurilor sa se faca potrivit unei proceduri parlamentare normale.”, a afirmat Olteanu.

Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat luni ca Delegatia Permanenta a decis, de principiu, depunerea unei motiuni de cenzura pe Coduri, in situatia in care puterea va decide angajarea raspunderii pentru aceste patru acte normative, transmite NewsIn.

Antonescu a afirmat ca, la propunerea lui Bogdan Olteanu, Delegatia Permanenta a luat in unanimitate "o decizie de natura politica", sub forma unei recomandari pentru grupurile parlamentare PNL. "Daca Guvernul Boc isi va asuma raspunderea asupra Codurilor, ca procedura parlamentara, va incerca sa le treaca fara dezbatere prin Parlament, atunci parlamentarii nostri vor initia o motiune de cenzura", a anuntat el.

"Suntem categoric de parere ca este un subiect si un camp legislativ mult prea important pentru a fi trecut prin procedura asumarii raspunderii. Nu suntem singurii in aceasta opinie - dupa cum cunoasteti ONG-uri diverse, cu diverse simpatii politice as putea sa spun, au ridicat serioase semne de intrebare si au cerut discutarea foarte serioasa si temeinica a acestor Coduri. Avem nevoie de ele de multa vreme, dar nu inseamna ca trebuie sa le trecem intr-un "hei-rup" care sa ne provoace mai multe daune decat efecte pozitive", a precizat Antonescu.

La randul sau, prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban a mentionat ca Norica Nicolai, Renate Weber si Smaranda Enache au fost mandatate de DP "sa pregateasca ofensiva PNL contra prevederilor aberante din aceste Coduri".

In cazul in care Guvernul va persista in ideea de a-si angaja raspunderea, PNL va depune o motiune de cenzura pe tema Codurilor, atat in ce priveste chestiunile de continut pe care le consideram inadmisibile - incestul, eliminarea practica a arbitrajului din domeniul civil, permiterea utilizarii torturii si a mijloacelor de proba obtinute ilegal - cat si, mai ales, in ceea ce priveste chestiunea de procedura. Este inadmisibil ca o legislatie atat de importanta sa fie adoptata fara dezbatere publica si dezbatere parlamentara”, a precizat Bogdan Olteanu la finalul sedintei Delegatiei Permanente a PNL.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.