Senatorul PD-L Radu Alexandru cere infiintarea unei Comisii de ancheta a activitatii DGIPI, in urma dezvaluirilor din dosarul “Popoviciu - Doi si un sfert” si a intamplarilor legate de Costel Iancu si Cornel Serban.

Senatorul Radu Alexandru a transmis astieri azi in plenul Senatului ca va cere Biroului Permanent infiintarea unei comisii de ancheta care sa analizeze modul de functionare si activitatea DGIPI. Pe baza concluziilor acestui raport, urmeaza ca factorii abilitati sa decida asupra utilitatii existentei sau nu a DGIPI si, in eventualitatea unui raspuns afirmativ, a masurilor de restructurare care se impun pentru ca serviciul sa ajunga sa functioneze numai in spiritul si litera legii.

Intrebarea fundamentala care reclama un raspuns de urgenta e daca putem ajunge sa aflam adevarul despre ce inseamna, cu ce se ocupa, sub comanda si in beneficiul cui lucreaza DGIPI? Personal ma indoiesc, cata vreme asteptam un raspuns de la cei in cauza. Ma indoiesc pentru ca, fatalmente, nu va fi decat emanatia unui sistem bolnav si ne va fi bagat pe gat tocmai de oamenii care au dus astazi (luni, n. red) institutia la cea mai joasa cota de credibilitate.”, a declarat Radu Alexandru.

Cererea survine ca urmare a dezvaluirilor din dosarul “Popoviciu - Doi si un sfert”, instrumentat in momentul de fata de DNA, din care a reiesit ca serviciul de informatii al Ministerului de Interne este folosit frecvent ca mijloc de santaj sau pentru obtinerea de favoruri; practica adesea traficul cu informatii secrete, plasandu-se de multe ori la limita politiei politice.

Pentru a evita ca pe viitor numirea in functii de raspundere a statului sa se faca dupa criterii aleatorii, care nu au legatura cu profesionalismul si probitatea morala”, senatorul Radu Alexandru solicita primului ministru infiintarea unui Departament in cadrul Guvernului, abilitat cu verificarea compatibilitatii candidatilor la diferitele functii de demnitate publica.

Este o masura obligatorie pentru ca pe viitor oameni cu cazier, cu antecedente penale, aflati in cercetarea DNA sau a Parchetului General, pentru fapte de coruptie, sa nu mai poata avea acces in institutiile publice.”, spune senatorul PD-L.

Radu Alexandru a mai amintit si de cazurile lui Costel Iancu sau Cornel Serban.“Il invit pe domnul prim-ministru sa reflecteze la oportunitatea infiintarii de urgenta, in cadrul Guvernului, a unui departament abilitat si responsabil sa se pronunte asupra compatibilitatii candidatilor pe functii de demnitari cu posturile pe care ar urma sa le ocupe", a incheiat senatorul PD-L.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.