Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Viorel Andreies si vicepresedintele CSM, au primit vizita ministrul justitiei din Republica Ceha Jiøi Pospiil, a viceministrului pentru UE, Tom Boèek si a reprezentantului consular al Ambasadei Republicii Cehe in Romania, Jn Krivo, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Discutiile s-au axat pe aspecte referitoare la rolul Consiliului Superior al Magistraturii in sistemul judiciar romanesc, echilibrul celor trei puteri ale statului, organizarea instantelor si parchetelor de pe langa acestea in sistemul judiciar romanesc, raporturile Consiliului Superior al Magistraturii cu autoritatile statului.

Delegatia ceha a manifestat interes fata de rolul si functiile Consiliului Superior al Magistraturii din Romania in asigurarea protectiei independentei sistemului judiciar si a magistratilor, ca garantie in realizarea unui proces echitabil si in aplicarea procedurilor judiciare cu respectarea drepturilor fundamentale ale participantilor la desfasurarea acestora.

Jiøi Pospišil, ministrul justitiei din Republica Ceha, a precizat ca sistemul judiciar ceh nu are un organism similar Consiliului Superior al Magistraturii din Romania si sunt foarte interesati de progresele sistemului judiciar romanesc, precum si de modul in care se asigura independenta judecatorilor si procurorilor romani.

In acest moment Republica Ceha asigura presedintia Uniunii Europene.

Viorel Andreies, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a subliniat in acest context ca obiectivul central stabilit la preluarea mandatului este cel de consolidare a independentei justitiei pentru indeplinirea rolului constitutional al Consiliului Superior al Magistraturii.

Cu aceasta ocazie participantii la intalnire au pus bazele unui schimb de experienta a performantelor profesionale din sistemele juridice ale celor doua state, in scopul dezvoltarii independentei magistratilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.