Socialistii europeni incearca sa controleze listele partidelor afiliate la PSE in vederea alegerilor europarlamentare din iunie. Miza: schimbarea raportului de forte din Parlamentul European.

Mai mult, unul dintre efectele posibilei infrangeri a popularilor europeni (PPE) este si detinerea postului de sef al Comisiei Europene (CE). Astfel, actualul presedinte al CE, Jose Manuel Durao Barosso (PPE), ar putea sa nu mai obtina un nou mandat daca socialistii vor fi marii castigatori ai europarlamentarelor. Chiar daca Parlamentul European are, momentan, doar un rol consultativ in aceasta privinta, o eventuala respingere a lui Barosso ar putea avea ca efect un presedinte socialist al CE sau un control mai strict al PSE asupra Comisiei.

Asa se face ca liderii PSE au pus conditii socialistilor de la Bucuresti: toti politicienii de pe lista PSD trebuie sa fie membrii unor partide afiliate la PSE pentru a se evita “defectarile” de dupa alegeri.

Partidul Socialistilor Europeni detine in momentul de fata in Parlamentul European 217 deputati, dintre care 10 sunt ai PSD. Adversarii lor din PPE au cu 70 de europarlamentari mai mult, insa sciziunea se apropie: o serie de partide vor parasi grupul popular dupa europarlamentare.

Semnalul dat de socialistii europeni i-a determinat pe conservatorii lui Dan Voiculescu sa anunte ca nu vor mai activa in grupul liberal (ALDE) din Parlamentul European si ca se vor indrepta spre grupul socialistilor unde activeaza si PSD. Anuntul a fost facut chiar de singurul conservator care va candida la PE, Codrut Seres.

Miscarea PC a fost nuantata, ieri, de presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, care a declarat ca formatiunea sa “nu renunta la identitatea sa social-liberala” si a precizat ca PC nu este membru al ALDE. In acest context, Voiculescu a spus ca nu vede “nici o incompatibilitate in relatia cu PSD”, ci “mai degraba o relatie de complementaritate in ceea ce priveste promovarea clasei mijlocii si o pozitie comuna in privinta categoriilor vulnerabile social, aspecte care se regasesc si in oferta de guvernare a Aliantei PSD-PC”.

La randul ei, Lavinia Sandru, presedintele PIN, a precizat ca, daca liderii PSD vor accepta candidatura ei pe listele partidului, atunci se va inscrie in partidul lui Geoana pentru a respecta regulile impuse de PSE.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.