Criza aparuta in interiorul Uniunii Europene, in urma rezultatelor negative ale referendumurilor din Franta si Olanda privind Tratatul constitutional, a luat amploare acum din cauza divergentelor dintre cele doua mari grupuri din Parlamentul European, Grupul popular si Grupul socialist, care vad solutii diferite pentru iesirea din aceasta situatie. In timp ce popularii insista asupra faptului ca cetatenii europeni sunt foarte dezamagiti din cauza extinderii excesive a Europei, subliniind ca tarile care doresc sa se integreze, indeosebi Romania si Bulgaria, trebuie sa indeplineasca strict conditiile care le-au fost puse, socialistii sunt de parere ca este periculos ca liderii UE sa se joace cu extinderile deja aprobate.

In acest context, socialistul spaniol Josep Borrell, presedintele Parlamentului European, a declarat: "Nu stiu la ce sa ne asteptam, ne asteptam ca Regatul Unit sa spuna ca nu va mai organiza nici un referendum. Din contra, domnul Straw a declarat clar ca Regatul Unit nu poate decide singur asemenea chestiuni, singurul lucru pe care il face este sa astepte decizia Consiliului European. Eu cred ca acest lucru se incadreaza in logica de a nu lua masuri unilaterale", aratandu-se destul de confuz privind evolutia situatiei din Uniune.

Referindu-se la situatia Romaniei, Borrell a mai precizat ca "nu exista nici o legatura intre cele doua procese, Tratatul constitutional nu are nici o legatura cu acordurile vizand Romania si Bulgaria", conform Rador. Dar, tot acesta a mai nuantat: "In acest moment, nu exista nici o legatura intre ele". Mai transant, Pierre Moscovici, socialist francez si raportor al Parlamentului European pentru Romania, are urmatoarea convingere: "Nu exista nici o legatura intre ratificarea Constitutiei si aderarea Romaniei si a Bulgariei pe 1 ianuarie 2007.

Cele doua tari au incheiat negocierile, tratatele au fost semnate si mai trebuie doar ratificate. Aceste tari vor fi membre ale UE in 2007, insa trebuie sa fie impecabile in respectarea obligatiilor lor. Vigilenta in ceea ce le priveste va fi mai mare, situatia este destul de fragila. Trebuie ca romanii sa isi dubleze eforturile, insa eu nu cred si nu doresc ca aderarea Romaniei sa fie amanata".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.