Deputatul conservator Sergiu Andon a afirmat vineri ca micsorarea unor pedepse si neincriminarea, prin proiectul nolui Cod Penal, unor fapte considerate actualmente drept infractiuni ar putea transforma Romania intr-un "magnet pentru infractorii Europei si un paradis al abuzurilor".

Sergiu Andon a depus, vineri, un protest la Ministerul Justitiei, in numele PC, referitor la modalitatea de adoptare a noilor Coduri din justitie precum si fata de unele prevederi din cele patru proiecte. Andon a fost insotit de circa 200 de militanti conservatori, unii dintre ei purtand pancarte pe care se putea citi "Apocalipsa dupa Predoiu", "NU Codului imoralitatii".

"Daca proiectele de Cod Penal si de Cod de Procedura Penala ar fi adoptate in forma preconizata de ministerul dumneavoastra, Romania s-ar transforma, sub aspectul fenomenului infractional, intr-un magnet pentru infractorii Europei, iar sub aspectul functionarii institutiilor, intr-un paradis al abuzurilor", se arata in textul petitiei PC catre ministrul de justitie, Catalin Predoiu.

Pe langa "dezincriminarea incestului si a prostitutiei", principalul motiv al protestului PC, Andon a dezaprobat si micsorarea nemotivata criminologic a unor limite de pedepse sau dezincirminarea unor fapte agravante deosebit de periculoase si manifeste in viata reala cum ar fi uciderea intre soti, uciderea in mod repetat, uciderea unor persoane in exercitiul functiunii etc. "Ei au luat ca model legislatia din tari ca Suedia, unde esti denuntat daca daca arunci o hartie pe strada. Pai noi ne comparam cu aia? Pledam pentru legi ferme, stiintific elaborate", s-a adresat Andon participantilor la protest.

Coordonatorul subcomisiei parlamentare pentru Codul Penal, Victor Ponta (PSD), a afirmat, joi, ca cele doua partide nu au stabilit o pozitie comuna a Aliantei PSD+PC fata de dezincriminarea acestor fapte. "N-am discutat asa ceva. De principiu, suntem si noi de acord. Eu am sa votez in comisie pentru pastrarea acestor infractiuni, dar nu pot sa anticipez care va fi pozitia colegilor mei", a spus pesedistul.

Acesta a spus ca initiativa PC de a protesta in fata MJ este totusi binevenita. "Inca nu am ajuns la dezbaterea acelor articole, dar ei au furat putin startul dezbaterii. E bine si asa", a declarat Ponta pentru NewsIn.

Cele patru Coduri se afla in prezent dezbaterea a doua subcomisii parlamentare - una pe domeniu penal, cealalta pe domeniu civil, existand posibilitatea ca ulterior ele sa fie adoptate prin angajarea raspunderii de catre Guvern.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.