Presedintele Traian Basescu le-a transmis membrilor Comisiei de control asupra activitatii SRI din Parlament rugamintea de a analiza legile sigurantei nationale si sa le trateze plecand strict de la nevoia de siguranta nationala a Romaniei, cu "zero incarcatura politica".

"Am adresat o rugaminte si membrilor Comisiei de supraveghere a SRI din Parlament, rugamintea fiind legata de nevoia de a se lua in analiza legile sigurantei nationale si de a fi promovate cu o incarcatura zero din punct de vedere politic", a spus seful statului, la finalul sedintei de bilant a SRI, transmite NewsIn.

Basescu a aratat ca legislatia care priveste SRI trebuie sa fie tratata de catre politicieni "asa cum vrem sa fie Serviciul"."Vrem un Serviciu neutru politic, trebuie sa tratam legislatia Serviciului neutru din punct de vedere politic, plecand strict de la nevoile de siguranta nationala ale Romaniei si adaptand legislatia la modul in care Serviciul isi poate indeplini misiunie", a spus presedintele.

Basescu a subliniat necesitatea ca pachetul legilor sigurantei nationale sa fie adoptat cat mai rapid, pentru ca SRI sa-si poata incheia procesul de reforma, aratand ca legislatia actuala nu permite, de pilda, demilitarizarea. "Am mai facut o apreciere care nu vreau sa duca la speculatii, dar este reala, sunt cateva elemente ale procesului de reforma, de exemplu demilitarizarea, care nu pot fi aplicate in lipsa legilsatiei pe care am trimis-o in Parlament inca din 2006. Din alte puncte de vedere, practic, reforma Serviciului a luat-o inaintea legislatiei existente, este imperios necesar ca noua legislatie sa fie promovata pentru a putea incheia acest proces de reforma, sunt elemente peste care nu se poate trece din actuala legislatie", a continuat seful statului.

Presedintele a mai cerut SRI sa colaboreze cu Politia si parchetele pentru a preveni proliferarea criminalitatii locale si a solicitat Serviciului sa dea atentie unor posibile actiuni de influentare a deciziei economice si politice, ca "actiune preventiva".

"Dincolo de multe alte aspecte pe care le-am semnalat, cred ca se poate spune public ca am cerut SRI sa dea o atentie deosebita, in afara de zonele clasice de lupta impotriva riscurilor asimetrice, am solicitat sa dea o atentie deosebita criminalitatii locale. Este clar ca aici principala misiune o are Politia, dar am solicitat SRI sa faca un pateneriat cu Politia pentru a furniza informatie structurilor statului care au nevoie de aceasta informatie", a declarat presedintele la SRI la finalul sedintei de bilant.

Seful statului a spus ca a solicitat SRI sa faca un schimb de informatii cu Politia, "desi nu este treaba SRI combaterea acelor grupuri carora li se mai spune clanuri". "Pentru a preveni proliferarea, am cerut si SRI ca, in masura in care poate, sa colaboreze cu Politia pentru colectarea tuturor informatiilor necesare, astfel ca parchetele sa poata actiona eficient", a explicat seful statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.