Fostul sef al statului, Emil Constantinescu, a salutat optiunea PNL pentru opozitie, aratand ca formatiunea avea drept alternativa fie subordonarea fata de partidul prezidential, fie pierderea electoratului fidel prin alianta cu PSD.

Fostul presedinte al Romaniei le-a transmis liberalilor, in discursul de la debutul Congresului extraordinar al PNL, ca nu este de ajuns ca partidul sa ajunga la putere, sfatuindu-i sa devina partenerul privilegiat al elitelor din mediul cultural, universitar si al societatii civile. "Nu este de ajuns ca PNL sa participe la guvernare, ci trebuie sa deschida un mare santier de reflectie si dezbateri cu elitele", a precizat fostul presedinte, transmite NewsIn.

Constantinescu a adaugat ca nemultumirile fata de actuala guvernare, datorate incapacitatii acesteia de a gestiona criza, se pot tranforma in anarhie, sau pot fi capitalizate de PNL, care are mai multe sanse de afirmare din opozitie. "Sa evitam ca nemultumirile sa se transforme in anarhie. PNL are mai multe sanse de afirmare daca ofera solutii mai convingatoare in opozitie. PNL este mai convingator in opozitie decat ar fi fost la guvernare, subordonat PDL", a apreciat fostul sef de stat.

Potrivit acestuia, liberalii au ales, dupa alegeri, solutia eleganta a opozitiei, alternativele pe care le avea insemnand fie jignirea electoratului fidel prin asocierea cu PSD, fie abdicarea in fata partidului prezidential. "PNL a ales solutia eleganta a opozitiei, care demonstreaza ca partidul nu gandeste de azi pe maine, aliberalii nu trebuie sa renunte la aceasta abordare", a mai spus Constantinescu.

Liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Graham Watson si presedintele ELDR, Annemie Neyts-Uzttebroeck, au transmis la randul lor, liberalilor, mesaje inregistrate cu ocazia Congresului. Watson a apreciat ca, prin solicitarea unui ajutor financiar Uniunii Europene, presedintele Traian Basescu pune in pericol toate realizarile Guvernului Tariceanu, in timp ce liderul ELDR a transmis PNL ca trebuie sa ramana unit dupa alegeri. Ea a laudat guvernarea Tariceanu si si-a exprimat admiratia pentru fostul premier, aratand ca Romania a evoluat in aceasta perioada.

Prim-vicepresedintele Internationale Liberale, Hans van Baalen, a declarat ca indiferent cine va castiga alegerile interne din PNL, acela va deveni cu siguranta presedintele Romaniei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.