Presedintele Partidului Initiativa Nationala (PIN), Cozmin Gusa, a declarat la "National TV", in cadrul emisiunii "Miezul Problemei", ca "unul dintre liderii PD a avut relatii in 2004 cu Omar Hayssam", fapt cunoscut de multi membri importanti ai PD. Desi nu a dorit sa nominalizeze nici in cadrul emisiunii, nici ulterior acesteia, adaugam ca poate fi vorba de Dorin Iacob, fost sef de cabinet al lui Virgil Magureanu, alaturi de care a facut parte din Partidul National Roman, formatiune ce a fost absorbita de PD. In plus, se pare ca nici Sorin Frunzaverde nu ar fi strain de Hayssam, dar acest fapt asteptam sa fie confirmat de liderul PIN.

Gusa a precizat totodata ca unul dintre sefii Diviziei de Protectie Antitero din SRI a colaborat cu mafia araba atat inainte, cat si dupa Revolutie, cu oameni ca Hayssam, Zaher, desi elibera documente oficiale in care acestia erau trecuti ca "suspecti de terorism". Liderul PIN a facut referiri si la cazul jurnalistilor romani rapiti in Irak, mentionand ca, in opinia lui, "Simona Marinescu este cheia rezolvarii acestui caz. De aceea a fost inlaturata, fara nici o explicatie, de Basescu".

Filmul rapirii prezentat de Basescu - mai multe intrebari, putine raspunsuri

Imediat dupa conferinta de presa sustinuta de Traian Basescu, la Palatul Cotroceni, in care a prezentat filmul rapirii celor trei jurnalisti romani, au aparut primele semne de intrebare. Putinele informatii prezentate de seful statului (unele erau deja cunoscute din datele stranse de presa, iar multe au fost dezvaluite chiar de ziarul nostru) au creat o si mai mare confuzie in randul jurnalistilor, care au inceput sa intoarca pe toate partile discursul lui Traian Basescu. Dupa cum s-a putut vedea, informatiile prezentate de presedintele statului au fost presarate de cateva inadvertente, dar indeajuns de multe pentru a pune la indoiala activitatea Celulei de Criza si concluziile la care s-a ajuns dupa eliberarea celor trei ostatici.

Cartela SIM

Traian Basescu a anuntat ca Omar Hayssam a fost sunat din Irak de catre o persoana de pe o cartela reincarcabila a unui operator de telefonie mobila. Imediat, presa a incercat sa caute explicatii si a constatat, din verificari, ca nici un operator de telefonie mobila din Romania nu permite apelarea din Irak pe un numar din Romania de pe o cartela reincarcabila (serviciul roaming). Brusc trezita la realitate, Administratia Prezidentiala a reactionat prompt si a incercat sa lamureasca confuzia creata, spunand ca Traian Basescu s-a incurcat in niste detalii tehnice, iar sistemul folosit pentru acel apel este voice over IP (voce peste internet).

Acesta permite apelarea de pe orice telefon prin intermediul Internetului si al unui operator de telefonie din Romania, prin transformarea vocii in date. Incercarea Presedintiei de a indrepta erorile lui Traian Basescu (sau ale membrilor defunctului grup operativ) reprezinta din nou un esec. Specialistii sustin ca acea cartela reincarcabila plecata din Romania nu putea servi unui apel prin intermediul Internetului catre un operator de telefonie mobila din Romania.

Interdictia lui Hayssam

O alta problema descoperita de presa a fost afirmatia lui Traian Basescu potivit careia Omar Hayssam nu putea parasi teritoriul Romaniei, pentru ca se afla sub o interdictie impusa de instanta. S-a constatat ca aceasta interdictie era, de fapt, un consemn la frontiera. Intre cele doua masuri judiciare exista mai diferente. O persoana care are interdictie de parasire a Romaniei nu poate pleca din tara pe nici o cale legala. In schimb, daca este data in consemn la frontiera, autoritatile de la granita anunta autoritatea care a impus masura si nu mai aceasta isi poate da acordul asupra parasirii tarii.

Acesta a fost si cazul lui Omar Hayssam. Cu alte cuvinte, mobilul gasit de Traian Basescu pentru a-l acuza pe sirian ca este implicat in rapire si ca, de fapt, acesta voia sa paraseasca tara, nu pentru a-i elibera pe ostatici, ci pentru a fugi din Romania cu o suma mare de bani, scapand si de anchete, nu se mai sustine.

Agentura straina

O alta varianta a scenariului rapirii celor trei jurnalisti a aparut, ieri, in diverse medii. Exista sustineri potrivit carora Hayssam ar fi fost seful celulei de informatii siriene in Romania, iar in decembrie s-ar fi incercat schimbarea lui si inlocuirea cu doctorul Mohamad Yassim. Pentru ca Omar Hayssam nu a cedat acestei lupte, s-a pornit un adevarat razboi in interiorul acestei celule, in care ar fi intervenit si serviciile noastre secrete. Astfel, ar putea fi sustinuta ideea ca lui Hayssam i s-a urzit scenariul rapirii pentru a fi scos in fata si desfiintat. Dincolo de aceste informatii care circula in ultima perioada, totul ramane o ipoteza.

Gardianul

Sursa: GardianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.