Deputatii au dat curs unei cereri de reexaminare a presedintelui Basescu referitoare la eliminarea sporului de 75% din salariu pentru personalul bugetar ce gestioneaza fonduri europene alocate sectorului agricol, pe motiv ca nu toti salariatii din aceasta categorie beneficiaza de sporul respectiv.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului 58/2008 elimina acordarea unui spor echivalent cu 75% din salariul de baza pentru cei care se ocupau de gestionarea fondurilor europene nerambursabile destinate finantarii politicii agricole comune. Ajunsa in dezbaterea Camerei Deputatilor, OUG a fost respinsa astfel incat majorarea salariala a ramas in vigoare.

In octombrie 2008, presedintele a solicitat reexminarea Legii de respingere a Ordonantei pe motiv ca nu toate categoriile de salariati ce gestioneaza fonduri europene beneficiaza de acest spor, fapt ce creeaza o discriminare intre salariatii din diferite ministere. "Intrucat doar anumite structuri beneficiaza de aceasta majorare salariala, se creeaza astfel o discriminare fata de celelalte categorii de personal din cadrul ministerelor care, de asemenea, lucreaza cu fonduri europene si nu beneficiaza de salarii majorate cu 75%", se arata in cererea de reexaminare a presedintelui.

Seful statului a argumentat necesitatea reexaminarii si prin faptul ca este necesar un sistem unic de salarizare al bugetarilor care sa elimine toate inechitatile din sistem. "Elaborarea acestui sistem ar conduce si la punerea pe baze rationale a dialogului politic pe problematica ce vizeaza majorarile salariale si alte recompense din sistemul bugetar, iar tendintele actuale arata ca acest dialog risca sa aiba un impact negativ din perspectiva inflatiei si a stabilitatii macroeconomice, tocmai ca urmare a unei lipse de coerente in sistemul bugetar de salarizare", mai sustine presedintele.

Senatul a dat curs solicitarii presedintelui astfel ca OUG 58 a fost aprobata pe 9 februarie. Marti, si deputatii au luat aceeasi decizie cu 174 de voturi favorabile adoptarii Ordonantei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.