Vicepresedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Florin Iordache, a afirmat ca partidul sau se opune reducerii pedepselor pentru infractiuni grave, precum si dezincriminarii camatariei, incestului si prostitutiei prin proiectul noului Cod Penal.

Florin Iordache sustine ca noul Cod Penal si viitorul Cod de Procedura Penala nu ar trebui sa prevada pedepse mai mici pentru infractiunile grave si nici nu ar trebui sa elimine din randul infractiunilor incestul si prostitutia. "In proiectul noului Cod Penal am constatat reducerea pedepeselor grave, iar acest lucru nu poate sa aduca in niciun caz o modernizare a Codului Penal", a declarat, marti, deputatul Florin Iordache, citat de NewsIn.

Social-democratul a adaugat ca incestul, camataria si prostitutia ar trebui pastrate in randul infractiunilor si pedepsite in consecinta, chiar daca proiectul de Cod Penal le dezincrimineaza. Mai mult, Iordache cere reintroducerea in Cod a infractiunii de raspandire de informatii care aduc atingere sigurantei nationale, infractiune dezincriminata in 2005 la propunerea fostului ministru de Justitie, Monica Macovei.

Iordache atrage atentia ca in cele doua proiecte este necesara introducerea explicita a infractiunii de inalta tradare pentru a evita o situatie de neconstitutionalitate. "Nu a fost definita infractiunea de inalta tradare, iar daca ea exista in Constitutie, ea trebuie precizata in Codul Penal si in Codul de Procedura Penala", a spus Iordache.

Pesedistul are si obiectii legate de imprecizia unor termeni folositi in proiectele elaborate de specialistii din Ministerul de Justitie. "Avem ambiguitati in procedura penala: se spune suspect in loc de invinuit, ascultare in loc de declaratie", a exemplificat deputatul PSD. Tot in Codul de Procedura Penala, social-democratii nu sunt de acord cu durata mandatului de interceptare totala, prevazuta la un an. Iordache a precizat ca norma europeana este de numai patru luni. O alta prevedere contestata este aceea ca un judecator de camera poate returna la Parchet un dosar ce contine probe ilegale, doar cu aprobarea sefului Parchetului respectiv. De asemenea, este caracterizata ca anormala reducerea varstei minoratului de la 14 la 13 ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.