Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat luni, dandu-i dreptate lui Mircea Geoana, ca Traian Basescu n-a facut decat rau ca sef de stat si ca nu este omul de care sa aiba nevoie tara.

"Aprecierea lui Geoana e corecta, tara a avut de pierdut in acesti cinci ani de zile cu prezenta domnului Basescu la Cotroceni. El este un om conflictual, care n-a facut decat rau, n-a stiut sa convietuiasca cu proprii sai aliati si el a generat toata aceasta stare conflictuala. E un om al conflictului, nu stie sa traiasca, sa convietuiasca cu proprii sai consilieri, l-au parasit toti consilierii, nu e omul de care sa aiba nevoie tara, ca sa fie factor coagulant, al dialogului politic, al conlucrarii tuturor institutiilor statului si al dialogului cu societatea civila", a declarat fostul presedinte, recunoscand ca atacurile intre partenerii de coalitie ar putea duce chiar la ruperea acesteia, transmite NewsIn.

Iliescu i-a mai dat dreptate presedintelui PSD care spusese ca de cele mai multe ori conlucrarea cu PDL este dificila. Fostul sef de stat a spus ca acestea sunt complicatii obisnuite "intr-o alianta neasezata". "Este un Guvern realizat pe o conventie civila intre doua partide, o conventie politica, dar care are limitele ei, pentru ca sunt doua partide cu profile diferite care s-au aflat pe alte metereze. Dar in acelasi timp este si raspunderea fata de tara ca este un moment dificil si trebuie sa gaseasca acele puncte de contact ca Guvernul sa mearga", a mai adaugat liderul onorific.

Totusi, Ion Iliescu a sustinut ca diversitatea de opinii nu trebuie reprimata nici in Guvern, nici in partide. "Chiar si intr-o familie, sot si sotie - se si paruiesc unii - altii, daca au intelepciune, stiu sa treaca peste disensiuni. Ee, intr-o familie mai mare, cum e partidul, daca inabusi deosebirile de pareri, transformi partidul intr-o masa inerta care n-are personalitate. Chiar intr-un partid trebuie sa existe viata, deci confruntarea deschisa de opinii, de pareri, de optiuni si din aceasta confruntare invata toti. (...) Daca nu, daca se aliniaza toti in spatele sefului si nu sufla in front, s-a dus dracului cu partidul respectiv, nu mai ramane nimic din el, e o masa de oameni lipsiti de personalitate", a mai spus liderul social-democrat.

Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat duminica la Realitatea TV ca presedintele Basescu si-a epuizat "potentialul de schimbare" si "menirea politica pozitiva" si ca, de aceea, el trebuie sa plece in decembrie.

"Din punct de vedere a ceea ce poate sa aduca acestei tari, Traian Basescu si-a epuizat potentialul de schimbare pozitiva. E un lucru evident pentru toata lumea. (...) Este un presedinte care si-a epuizat menirea politica pozitiva si in decembrie trebuie sa plece. Schimbarea din decembrie este esentiala pentru Romania ca sa iasa din criza mai repede", a declarat liderul PSD.

Mircea Geoana a mai sustinut ca relatia cu Traian Basescu "nu a intrat in meniul" parteneriatului cu PDL si ca PSD nu il va cruta pe acesta in campania electorala. "Presedintele Basescu a avut senzatia ca in schimbul cooptarii PSD la guvernare el va avea cale libera pentru un nou mandat la Cotroceni. Nimic mai fals, nimic mai gresit. Daca cineva are impresia ca PSD il lasa pe presedintele Romaniei sa zburde liber pentru un nou mandat se insala amarnic. Guvernam in interesul national, asta nu inseamna ca il vom cruta pe Traian Basescu", a mai declarat presedintele Senatului.

Desi a spus ca PSD nu doreste sa denunte parteneriatul cu PDL decat daca acesta nu-si mai indeplineste menirea, iar partenerii nu se mai respecta, Geoana a vorbit si despre "structuri de guvernare de dupa alegerile prezidentiale". "Din punct de vedere al structurilor de guvernare de dupa alegerile prezidentiale, evident ca exista multe speculatii in acest moment, eu unul cred ca o stabilitate si o majoritate puternica in Parlament vor fi necesare, indiferent de guvernul pe care o sa-l avem dupa alegerile din decembrie", a declarat el.

Insa, intrebat de moderator daca PSD intentioneaza dupa prezidentiale sa provoace schimbarea premierului sau sa renunte la coalitia cu PDL, Geoana a spus ca politicianul care va incerca sa destabilizeze actualul echilibru isi asuma un mare risc. "Nu (raspuns la intrebare daca PSD va incerca sa-si puna si premier daca va castiga prezidentialele, n.r), e o alegere pentru presedinte. Cred ca trebuie sa incercam sa nu dam peste cap ceea ce inseamna minimul de echilibru pentru Romania, toate variantele sunt deschise, dar eu cred ca cea mai buna formula e una cu o majoritate solida in Parlament indiferent cine e locatar la Cotroceni. Atata vreme cat nu exista conditii care sa ne faca sa credem ca acest parteneriat pentru Romania nu-si mai atinge scopul (...), in conditiile in care acest parteneriat nu-si mai face datoria fata de tara si nu mai exista respect intre cei doi parteneri, atunci si alte variante sunt posibile", a mai declarat presedintele Senatului. El a mai adaugat ca PSD "nu va sacrifica buna guvernare si stabilitatea politica a Romaniei de dragul victoriei la Cotroceni in toamna".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.