Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat duminica la Cristuru Secuiesc, in fata a peste 3.000 de maghiari, ca “niciodata” romanesc va insemna in maghiara “in curand". Liderul maghiar s-a referit la afirmatia politicienilor romani, inclusiv a presedintelui Traian Basescu, potrivit carora nu va exista niciodata autonomia Tinutului Secuiesc

"Ni s-a spus ca niciodata nu se va reamplasa din nou Statuia Libertatii in Arad. Si ea exista astazi. Mai ieri, am auzit un politican roman spunand ca niciodata nu va fi autonomie teritoriala. La care putem raspunde, de asemenea, doar cu: sa asteptam pana la capat. Daca vom fi uniti, cuvantul romanesc niciodata va insemna in maghiara in curand", a declarat Marko Bela, potrivit NewsIn.

Liderul UDMR a trecut apoi prin istoria recenta si a amintit celor prezenti despre faptul ca, la inceputul anilor '90, insemnele in culorile rosu-alb-verde erau aproape interzise, iar imnul unguresc a fost necesar sa fie disimulat intr-un psalm bisericesc "Binecuvanteaza-l, Doamne, pe maghiar". El s-a declarat multumit ca “astazi maghiarii pot sarbatori liber”. Marko Bela a amintit de Trianon care "a impins milioane de maghiari in minoritate" si a facut un apel la unitatea maghiarilor.

"Daca in momentele grele suntem capabili sa punem deoparte frustrarile, ofensele, divergentele, supararile si vanitatile si suntem in stare sa ne unim, atunci suntem cu adevarat o singura natiune", a declarat liderul unional. Marko Bela a dat exemplu colaborarea UDMR cu Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) condus de Tokes Laszlo, care a acceptat sa participe la alegerile europarlamentare sub semnul lalelei (simbolul UDMR), iar acum au cazut de acord sa prezinte o lista comuna sub simbolul lalelei, "lista solidaritatii maghiare".

Mesajul presedintelui Traian Basescu a fost citit la Cristuru Secuiesc in limba maghiara de un elev.

Si la Targu Mures manifestarile au inceput la ora 12.00 la statuia lui Bernady Gyorgy, unde a fost depusa o singura coroana de flori din partea viceprimarului Csegzi Sandor. Au fost prezente aproximativ 50 de persoane, toti varstnici. In paralel, si PCM a organizat o ceremonie la statuia lui Petofi Sandor, unde au fost prezente aproximativ 100 de persoane, de asemenea varstnici.

Desi s-a vehiculat informatia potrivit careia au participat foarte multi maghiari din Ungaria, la Targu Mures nu s-a simtit prezenta lor. O tanara, Kati, care a plecat de opt ani in Ungaria, a venit in vizita la parinti si pentru a aduce rudelor invitatii la nunta. Ea a ramas consternata de ceea ce s-a intamplat in ultimele doua zile si a declarat pentru NewsIn ca romanii si ungurii nu au de lucru. "Este bine ca oamenii au timp pentru astfel de lucruri. Noi, de pilda, suntem ingrijorati ca in Ungaria se inchide una dintre fabricile companiei la care lucrez. Lucram acolo foarte multi maghiari din Romania si singura noastra preocupare este ce facem. La urma urmei, ziua de 15 martie ar trebui sarbatorita de romani, pentru ca au castigat la 1848, si comemorata de unguri, pentru ca au pierdut", a spus Kati, o unguroaica din Romania cu dubla cetatenie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.