Sute de persoane, oficiali din Harghita si Covasna si membri ai formatiunilor politice maghiare, s-au strans astazi in localitatea harghiteana Cozmeni, unde urmeaza sa ajunga in cursul dupa-amiezii presedintele ungar Laszlo Solyom

Printre cei care il vor intampina pe seful statului ungar se numara si presedintele UDMR, Marko Bela, europarlamentarul Laszlo Tokes si presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, relateaza NewsIn.

Pregatirile la Cozmeni au inceput inca din aceasta dimineata. Pe langa drapelul in culorile Ungariei au fost arborate si steagurile Romaniei si al Uniunii Europene.

De la Cozmeni, Solyom Laszlo va merge la monumentul din pasul Nyerges in Harghita, ridicat in memoria revolutionarilor de la 1848, unde va avea loc un program artistic urmand ca presedintele Ungariei sa tina un discurs.

De asemenea, vor tine discursuri Marko Bela, Borbely Laszlo si Laszlo Tokes. Anul trecut, cand a vizitat acel loc, unde a avut loc o lupta in timpul revolutiei de la 1848, Solyom Laszlo a remarcat ca nicio autoritate din Ungaria nu a pus acolo un monument. Astfel, a insarcinat un artist plastic maghiar din Romania cu o lucrare, urmand ca astazi sa aiba loc ceremonia de inaugurare a acestuia.

Solyom Laszlo trebuia sa participe, initial, la manifestarile de 15 Martie ale minoritatii maghiare din Voivodina, la care a renuntat insa in ultimul moment, chiar la solicitarea formatiunii politice a maghiarilor din aceasta provincie a Serbiei.

Presedintele Ungariei, Laszlo Solyom, a intrat in Romania de dimineata prin punctul de frontiera de la Bors, judetul Bihor. Seful statului ungar si-a devansat vizita cu o zi, dupa ce a anuntat ca autoritatile romane i-au retras permisiunea de aterizare. Laszlo Solyom ar fi urmat sa ajunga la Tg. Mures, duminica, in jurul orei 17.30.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.