UDMR acuza “autoritatile romane” ca l-au sfatuit pe presedintele Ungariei, Laszlo Salyom, sa nu viziteze Ardealul pe 15 martie, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Presedintele UDMR, Marko Bela se arata foarte deranjat de acest “sfat” al autoritatilor romane si considera ca lipsa presedintelui Ungariei de la manifestarile din acest sfarsit de saptamana din Transilvania ar putea duce la ostilitati in randul comunitatii maghiare.

O astfel de pozitie nu este in concordanta nici cu relatiile romano-ungare tot mai stranse, nici cu pozitia celor doua tari in Uniunea Europeana, nici cu interdependenta regionala a popoarelor noastre, ea ne poate arunca usor, atat pe plan sentimental cat si ideologic, acolo de unde am pornit: la inceputul anilor nouazeci”, transmite seful Uniunii prin intermediul unui comunicat de presa remis redeactiei 9am.

Marko Bela considera ca intelegerea autoritatilor romane fata de “nevoile” comunitatii maghiare de a comemora cum se cuvine un moment important al istoriei lor ar da dovada de respect reciproc si ar fi o conditie a convieturii pasnice.

Uniunea Democrata Maghiara din Romania considera gresita si nechibzuita decizia de respingere a vizitei sefului statului maghiar. “Noi ii intampinam cu respect, in continuare, atat pe seful statului ungar, cat si pe alti demnitari de vaza din Ungaria, in caminul comun al romanilor si maghiarilor, in Transilvania, in Tinutul Secuiesc sau in alta parte”, incheie liderul maghiar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.