Implinirea a 161 de ani de la Revolutia maghiara reprezinta un nou prilej pentru comunitatea ungara din Romania sa ridice, din nou, problema autonomiei teritoriale.

Subiectul autodeterminarii a fost discutat si la inceputul saptamanii la Parlamentul European, initiatorul dezbaterii fiind UDMR. Cealalta formatiune politica, respectiv PCM, ar vrea sa initieze duminica un referendum pentru autonomie, desi hotararea se situeaza in afara legii.

Marko Bela, presedintele UDMR, va sarbatori Ziua Maghiarilor de Pretutindeni la Cristuru Secuiesc, in judetul Harghita, oras ales in acest an ca principal centru al manifestarilor UDMR dedicate implinirii a 161 de ani de la declansarea Revolutiei ungare de la 1848, la Budapesta.

Presedintele organizatiei teritoriale Ciuc a UDMR, Borboly Csaba, care este si presedintele Consiliului Judetean Harghita, a declarat, ieri, ca liderul UDMR, Marko Bela, a confirmat participarea la manifestarile organizate in 15 Martie la Cristuru Secuiesc. De asemenea, la manifestari va participa si presedintele executiv al Uniunii, Kelemen Hunor.

“Desi vor veni multi invitati din Ungaria, fiind sarbatoarea noastra, a maghiarilor din Transilvania, UDMR a decis ca discursurile sa fie sustinute doar de conducerea Uniunii si de primarul orasului-gazda, Rafai Emil, si vor fi urmate de depuneri de coroane si de un program artistic”, a completat Borboly.

Manifestarile se vor desfasura in centrul orasului, la statuile eroilor revolutionari Petofi Sandor si Nicolae Balcescu. In fiecare an, mii de etnici maghiari din Romania sarbatoresc ziua de 15 martie, care marcheaza inceputul Revolutiei de la 1848 din Budapesta.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.