Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase (PDL) si deputatul Sever Voinescu (PDL) au initiat o propunere legislativa de abrogare a prevederii prin care ONG-urile care contin in denumire sintagme susceptibile sa creeze confuzie cu denumirea unor autoritati publice pot fi dizolvate.

Democrat-liberalii Roberta Anastase si Sever Voinescu au inregistrat la Senat, pe 23 februarie 2009, o propunere legislativa referitoare la Legea cu privire la asociatii si fundatii, a carei dezbatere considera ca ar trebui sa aiba loc in procedura de urgenta.

Cei doi sustin ca trebuie abrogat articolul care prevede ca asociatiile si fundatiile ale caror denumiri utilizeaza sintagme sau cuvinte susceptibile sa creeze confuzie cu denumirea unor autoritati sau institutii publice de interes national sau local au obligatia de a modifica denumirea in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a Legii, sub sanctiunea dizolvarii acestora prin hotarare judecatoreasca, la solicitarea oricarei autoritati, institutii sau persoane interesate.

Actul normativ care a introdus prevederile pe care Anastase si Voinescu le doresc abrogate a trecut de Senat, in 2007, si de Camera Deputatilor, in martie 2008, fiind initiat de Guvernul Tariceanu. La vremea respectiva, dezbaterile din Parlament au fost centrate pe discutia conform careia "miza” modificarii legislative este Societatea Academica din Romania, condusa de Alina Mungiu Pippidi.

Seful statului a trimis Legea spre reexaminare, sub considerentul ca obligatia introdusa pentru denumire incalca drepturile constitutionale privind libertatea de asociere, iar necesitatea schimbarii numelui unor asociatii si fundatii care exista deja va aduce prejudicii acestora, creand "confuzii”.

"De asemenea, se poate crea situatia ca unele organizatii neguvernamentale sa fie dizolvate la cererea autoritatilor. In plus, se incalca principiul neretroactivitatii legii, prin obligatia schimbarii denumirii, care a fost deja aprobata printr-o hotarare definitiva, judecatoreasca, in baza unei legi, la data respectiva, in vigoare”, se arata in cererea de reexaminare, transmisa Parlamentului de seful statului in martie 2008.

Cum Parlamentul a respins cererea de reexaminare, liderul grupului PDL de la Camera Deputatilor, la vremea respectiva, Cristian Radulescu, a semnat, in numele parlamentarilor democrat-liberali, o sesizare catre Curtea Constitutionala, preluand argumentele sefului statului.

CCR a respins obiectiunile de neconstitutionalitate, astfel ca seful statului a promulgat Legea in decembrie 2008.

Anastase si Voinescu au gasit o alta modalitate de a reglementa situatia. Cei doi au precizat, in expunerea de motive a propunerii lor legislative, ca articolul care institutie obligativitatea schimbarii denumirii asociatiilor deja existente trebuie abrogat pentru ca "oricine poate contesta denumirea unei organizatii”, iar sanctiunea este dizolvarea ceea ce "vulnerabilizeaza inacceptabil asociatii si fundatii cu solida reputatie”.

Cei doi considera ca este incorect sa se impuna unor asociatii si fundatii sa-si schimbe denumirea, dupa ce acestea „au castigat un renume pe plan national si international”. In plus, Anastase si Voinescu argumenteaza ca stabilirea "susceptibilitatii de a crea confuzie” este un proces situat sub imperiul subiectivitatii eventualului reclamant sau judecator, dar si ca se incalca principiul neretroactivitatii legii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.