Romania mai face un pas spre securizarea frontierei Schengen, obiectiv estimat sa se realizeze in 2009, la doi ani de la aderarea la Uniunea Europeana.

In momentul aderarii la Conventia Schengen, se elimina, pentru cetatenii romani, obligativitatea controalelor la frontierele interne spatiului Schengen. Prin adoptarea PAS 2005, Guvernul indeplineste un angajament asumat in procesul de negociere, in Capitolul Justitie si Afaceri Interne, conform caruia statele candidate trebuie sa prezinte un plan de actiune pentru aplicarea criteriilor preliminare participarii la spatiul Schengen.

Romania trebuie sa implementeze PAS 2005 pana la data de 1 ianuarie 2007. In ceea ce priveste controlul frontierelor, se are in vedere implementarea unor proceduri de control a traficului astfel incat sa se elimine aglomeratia in punctele de trecere a frontierei. De asemenea, se urmareste reorganizarea birourilor vamale, in conformitate cu standardele UE si imbunatatirea echipamentelor de control la frontiere.

Cat priveste regimul vizelor, se are in vedere simplificarea procedurilor de acordare a vizelor si incheierea unor acorduri bilaterale cu state ale spatiului Schengen, prin care sa fie facilitate calatoriile in spatiul comun. Pana la 30 iunie 2006, ministerul Afacerilor Externe trebuie sa finalizeze si sistemul visa on-line.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.