Liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, a spus, joi, la Suceava, ca presedintele Traian Basescu "traieste intr-o realitate paralela”, facand referire la declaratiile prin care seful statului i-a indemnat pe romani sa ia credite de la banci, transmite corespondentul NewsIn.

"Domnul Basescu ne arata de foarte multe ori in ultima vreme ca traieste intr-o realitate paralela”, a spus Tariceanu.

Seful PNL a spus ironic ca presedintele Basescu a aflat ca toata lumea vorbeste de criza abia in timpul vizitei la Bruxelles, unde a mers “in calitate de un fel de prim-ministru”, in conditiile in care la intrunire au participat “responsabilii cu gestionarea economiilor tarilor lor in perioada de criza”.

Tariceanu sustine ca in Romania criza este abia la inceput si ca “efectele n-au capatat amploarea pe care o vom vedea in perioada urmatoare”.

"Eu m-as bucura daca Romania ar fi o insula de bunastare intr-un ocean de framantari si de pericol”, a spus Tariceanu.

Acesta a declarat ca actualul guvern este “incapabil” sa ia masuri de limitare a crizei economice. “O economie in contractie genereaza mai putine venituri si s-au gandit sa reduca cheltuielile. N-au reusit sa o faca pentru ca fiind un guvern de factura populista, cu un prim-ministru populist, le e teama de reactia cetatenilor”, a spus Tariceanu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la finalul intalnirii cu reprezentantii principalelor banci din Romania, ca sistemul bancar este solid si capabil de a finanta in continuare economia romaneasca, asigurand ca in 2009 va exista o crestere economica de aproape 2%.

Seful statului a tinut sa incurajeze atat persoanele fizice, cat si firmele sa apeleze la sistemul bancar, "care probabil, pe o crestere a solicitarilor de finantare, va face si o ajustare a dobanzilor".

O alta problema identificata de seful statului este faptul ca persoane fizice si firme nu ramburseaza in mod deliberat creditele contractate de la banci, invocand criza economica. Totusi, Basescu a aratat ca bancile dispun de rezerve pentru a putea actiona in continuare si in aceste conditii. "Un element extrem de important, si aici este si un apel si o atentionare: se pare ca foarte multi cred ca daca este criza isi pot permite sa nu ramburseze creditele.(..)Apleul meu extrem de serios este ca cei care nu au pobleme de rambursare sa o faca si sa o faca in timp util pentru ca exact pentru a proteja sistemul bancar vom analiza posibilitatea actiunii statului pentru ca cei care deliberat nu ramburseaza creditele sa fie stimulati sa o faca", a subliniat Traian Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.