Curtea de Apel Bucuresti precizeaza, pentru NewsIn, ca "paratul" obligat sa ii plateasca 10.000 de euro lui Florin Chilian, pentru incalcarea drepturilor de autor, este Ministerul Culturii si Cultelor, potrivit deciziei din 26 februarie

"Schimba in parte sentinta, in sensul ca: admite in parte cererea principala. Constata incalcarea de catre parat a drepturilor de autor si conexe ale reclamantului asupra compozitiei muzicale "Zece". Obliga paratul la echivalentul in lei a sumei de 10.000 euro, curs BNR la data platii, despagubiri catre reclamant. Obliga paratul la publicarea integrala a hotararii pe cheltuiala acestuia intr-un ziar de mare tiraj. Mentine celelalte dispozitii ale sentintei. Fara cheltuieli de judecata. Cu recurs", se arata in minuta Curtii de Apel Bucuresti din 26 februarie.

Initial, reprezentantii Biroul de Informare si Relatii Publice au comunicat agentiei NewsIn ca firma de publicitate SC GMP Adevertising SRL este "paratul" si, in consecinta, trebuie sa plateasca despagubiri in valoare de 10.000 de euro, calculate la cursul BNR in momentul efectuarii platii.

"Sectia a IX-a a Curtii de Apel Bucuresti ne-a precizat ca in dosarul nr. 16242/3/2007 calitatea de parat apartine exclusiv Ministerului Culturii si Cultelor. In dosar mai figureaza ca parti SC GMP Adevertising SRL chemat in garantie si Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor ca intervenient", se mai arata in precizarea Curtii de Apel Bucuresti.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, in 26 februarie, sa admita, in parte, actiunea intentata de Florin Chilian reprezentantilor Ministerului Culturii si Cultelor, privind compozitia "Zece", constatand ca drepturile de autor i-au fost incalcate, prin folosirea melodiei fara acordul artistului. Magistratii au obligat ministerul la plata sumei de 10.000 de euro, calculata la cursul BNR la momentul in care vor fi platite despagubirile. De asemenea, institutia este obligata, prin decizia judecatorilor, sa publice hotararea in mai multe cotidiane nationale.

Decizia nu este definitiva

Artistul le-a cerut magistratilor constatarea incalcarii drepturilor sale de autor si a drepturilor conexe ale compozitiei ''Zece'' de catre Ministerul Culturii (MCC). Florin Chilian a cerut ministerului despagubiri in valoare de un milion de euro, precum si publicarea hotararii judecatoresti in mass media pe cheltuiala MCC.

Chilian a reclamat faptul ca melodia lui a fost folosita in clipul campaniei de promovare a lecturii lansate de Ministerul Culturii si Cultelor pe vremea cand ministru era Mona Musca.

Ministerul a lansat, in data de 23 aprilie 2005, programul de incurajare a tinerilor de ''a se intoarce spre lectura'', intitulat ''Mai bine o carte''. Programul a cuprins o campanie nationala de promovare a culturii, cu o durata de un an, in scopul ''readucerii in atentia publicului a cartii si regasirea gustului pentru lectura''.

Promovarea s-a facut printr-un spot publicitar realizat de compania de publicitate GMP, muzica folosita fiind o parte din piesa ''Zece'', melodie compusa in intregime (muzica si versuri) de Florin Chilian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.