PSD pregateste un nou plan de atac care are ca scop blocarea legilor justitiei pentru care guvernul isi va asuma raspunderea in fata parlamentului martea viitoare: Curtea Constitutionala. Institutie populata de judecatori apropiati fostului partid de guvernamint, care si-ar pierde postrurile daca legile justitiei vor fi adoptate.

Pentru ca nu detine majoritatea parlamentara pentru a adopta motiunea de cenzura, PSD urzeste o stratagema care nu are cum sa nu reuseasca. Partidul lui Geoana va ataca legile justitiei si ale proprietatii la Curtea Constitutionala, invocind argumente de neconstitutionalitate a asumarii raspunderii. Curtea Constitutionala e alcatuita in mare masura din judecatori care au detinut functii politice in guvernarea PSD. Ion Predescu - fost senator PSD, Acsinte Gaspar - fost ministru PSD, Nicolae Cochinescu - fost procuror general in guvernul PSD, sotul fostului ministrul al justitiei, Rodica Stanoiu. Toti acesti, daca legea Monicai Macovei ar intra in vigoare, ar fi obligati sa iasa la pensie, deci sa-si piarda posturile.

Contestatie pe forma, nu pe fond

Primul pas spre solutia atacarii legilor la Curtea Constitutionala a fost anuntat ieri de presedintele Camerei Deputatilor si presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase. Declaratia acestuia arata ca PSD nu va invoca neconstitutionalitatea legilor, fapt ce i-ar atrage acuzatia de antieuropenism, ci pe procedura. "Inainte sa programam asumarea au avut loc discutii numeroase pentru a vedea daca aceste proiecte de lege intrunesc conditiile constitutionale sau regulamentare. Am venit sa vedem daca cele 18 domenii de reglementare nu cumva creeaza o reglementare eterogena, care nu ar justifica asumarea raspunderii", a spus Nastase. El si-a exprimat nemultumirea fata de legea de organizare a CSM, facind apel la argumentele sefului institutiei, Dan Lupascu.

Raspunsul Aliantei: anticipate

A devenit deja o regula ca legile care nu convin PSD sa fie respinse de Curtea Constitutionala - cum este cazul celei de restituire a proprietatilor care au apartinut Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor. Impotriva planului B al PSD, actuala putere nu poate lupta prin mijloace politice intrucit tot ce respinge Curtea Constitutionala se aplica fara drept de apel. Potrivit unor surse din Alianta PNL-PD, in cazul in care Curtea Constitutionala va respinge legile justitiei si va da astfel citstig de cauza PSD, atunci guvernul Tariceanu se va pregati de alegeri anticipate.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.