Rechizitorul de trimitere in judecata a lui Constantin Iancu, fostul director de la ANIF, scoate la iveala o alta victima a fostului demnitar, care a fost exploatata in Austria unde i s-a promis un loc de munca

In urma perchezitiei domiciliare la la ferma lui Constantin Iancu, din localitatea doljeana Padea, au fost gasite sapate fotografii marimea 10/15, in care aparea un barbat legat cu un lant metalic, asigurat la gat cu un lacat.
Victima, Constantin Nitu, a relatat anchetatorilor ca „in cursul anului 1994/1995, locuind in comuna Dranic, sat Padea, judetul Dolj, l-a cunoscut pe Iancu Constantin zis „Costel” , despre care se stia ca era cetatean roman, rezident in Austria si avea pe raza comunei Dranic o ferma agrozootehnica. Din cauza situatiei materiale precare in care se afla, potrivit relatarii sale, Nitu Constantin, fost Calusaru, a fost convins in schimbul unor avantaje materiale sa-l insoteasca pe inculpatul Iancu Constantin in Austria pentru a munci.
Din rechizitoriul furnizat presei, procurorii au sters anumite pasaje, care au considerat ca nu pot fi facute publice, transmite corespondentul NewsIn.

In declaratia sa, numitul Nitu Constantin mentioneaza ca a oferit inculpatului Iancu Constantin (text sters din rechizitoriu de procurori, n.r.) pentru a fi dus in Austria si ajutat sa-si gaseasca un loc de munca”, se arata in rechizitoriul procurorilor.

Victima lui Iancu a ajuns in Austria si a fost nevoit sa vanda ziare intr-o intersectie din Baden, traind din mila unei alte persoane din Bucuresti. „Intrucat trecusera cateva saptamani si eu eram tinut de mila de persoana din Bucuresti, fiind imbracat permanent cu hainele cu care venisem din Romania, mancam resturile altora neavand nici un ban, i-am reprosat lui Iancu Constantin mai ales ca, pentru a ajunge in Austria ii dadusem (text sters de procurori, n.r.). Pana la urma, Iancu Constantin i-a gasit lui Nitu Constantin un loc de munca. Astfel, potrivit relatarii acestuia: ”…eu nu castigam nimic, in sensul ca banii-silingii-ajungeau tot la el, iar eu trebuia sa indeplinesc acel program fara sa zic nimic….la ora 3 noaptea trebuia sa ma trezesc si sa ma ocup de vanzarea ziarelor intr-o intersectie din Baden, fiind echipat cu o uniforma care crea cat de cat o aparenta de legalitate si ecuson fals, de care-mi facuse rost Iancu Constantin. Dupa ce terminam de vandut ziarele in acea intersectie, trebuia sa merg pana seara sa lucrez intr-o pensiune in care faceam curatenie si trebuia sa tund iarba in gradina pensiunii pentru a avea ce manca si unde dormi….banii mergeau la Iancu Constantin, astfel ca eu nu am reusit sa-mi cumpar nici o pereche de pantaloni, dar Iancu Constantin avea pretentia ca hainele sa fie curate pentru a nu trezi suspiciuni cu privire la prezenta unei persoane straine in oras”, a povestit victima lui Iancu procurorilor.

Anchetatorii au aflat de la Constantin Nitu ca si sotia lui Constantin Iancu a mers cu cei doi in Austria. „Intr-una din zile, Iancu Constantin s-a intors in Austria si a venit dupa mine la pensiunea unde aveam grija de gradina…mi-a spus sa merg in camera cu el…in urma unor vorbe nereale spuse de altcineva ..desi chiar el ne lasase singuri si plecase in Romania ….Iancu Constantin a inceput sa ma loveasca mai ales ca facuse sport de performanta si in ciuda staturii sale era foarte puternic. Dupa ce mi-a aplicat multiple lovituri si m-a lasat jos, Iancu Constantin a mers la autoturismul sau si a adus mai multe lanturi si lacate cu care m-a legat, atat de gat cat si de un gard. M-a dezbracat in pielea goala si a adus o bucata de carton pe care m-a obligat sa scriu cateva cuvinte cu privire la faptul ca as fi o zdreanta si am gresit fata de el. Dupa ce am fost legat cu lantul si dezbracat in pielea goala, Iancu Constantin a urinat pe mine, a incercat sa ma (text sters de procurori, n.r.) si chiar (text sters de procurori, n.r.). Precizez faptul ca eu am fost legat in spatele imobilului in care locuisem, de gardul acelui imobil si am fost tinut in lant si in pozitia umilitoare pe care am expus-o anterior o perioada de mai multe zile, fiind tinut dezbracat, pe timp de ploaie si vant, asa cum era zona montana respectiva. Pentru a se asigura pe deplin de faptul ca eu nu voi avea niciodata curajul sa spun ce am patit in Austria de la Iancu Constantin, zis Costel, si ulterior am aflat ca si pentru a ma batjocori in cazul in care aveam sa revin in tara, Iancu Constantin venea la diverse intervale de timp si-mi facea poze in diverse ipostaze. La un moment dat a venit la mine si mi-a spus ca a terminat un film si mergea sa-l developeze, dandu-mi de inteles ca-mi va face si alte fotografii, lucru care s-a si intamplat”, a mai relatat Constantin Nitu, una dintre victimele fostului director de la ANIF.

Pe baza declaratiilor victimelor lui Iancu Constantin, dar si a unor martori, procurorii au decis trimiterea in judecata a fostului director al Administratia Nationala pentru Imbunatatiri Funciare pentru „constituirea unui grup infractional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup, trei infractiuni de lipsire de libertate in mod ilegal, o infractiune de amenintare, o infractiune de lovire sau alte violente”.
Cotidianului "Evenimentul Zilei" a dezvaluit ca Iancu mai este cercetat si pentru ca "ar fi ordonat, in 2006, rapirea unui om de afaceri si a sotiei acestuia, pentru a-l determina sa-i cedeze actiunile unei companii". Potrivit publicatiei, demnitarul ar fi actionat alaturi de alti cinci complici, interlopi din Craiova.
Pentru faptele sale, Constantin Iancu ar putea sa stea pana la 20 ani inchisoare.

Constantin Iancu, fost secretar general al PDL Dolj, a fost numit sef al Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare din cadrul Ministerului Agriculturii in data de 18 februarie. Propunerea a fost facuta de Consiliului de Administratie al ANIF si a fost aprobata, prin act administrativ, de ministrul Ilie Sarbu.
In urma acestei dezvaluiri, Iancu si-a dat demisia din functia de director al ANIF si, ulterior, a demisionat si din PDL.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.